Aktuelno
21.07.2018.

Nutkajte im vodu

Većina dece je previše zaokupljena igrom da bi osetila žeđ, a kamo li da bi napravila pauzu i popila malo vode, pa morate stalno da ih nutkate. Ovo je posebno važno leti, na visokim temperaturama, kada se svi više znojimo, a posebnu pažnju zahtevaju mališani stari između šest meseci i godinu dana, ukoliko više ne sisaju, a uz to ne znaju ni da govore, pa ne mogu ni da se požale na žeđ.
Mala deca su naročito osetljiva na dehidrataciju, jer zbog male telesne mase u organizmu imaju malo tečnosti, pa bi valjalo da to sprečite.

Najlakši način da pratite hidrataciju beba nije sabiranje popijenih mililitara, jer to nije moguće, već kontrolisanje pelena. One se kod beba koje unosi dovoljno tečnosti pune u pravilnim razmacima, urin nije tamno žut i nema jak miris. Ukoliko vašem mališanu preti dehidratacija pelene će mu biti suve nakon nekoliko sati, a ono malo izbačenog urina će biti tamno žute boje. Beba koja ne unosi dovoljno tečnosti ima suve ispucale usne, nije uobičajeno živahna, plačljiva je...

Bez obzira da na to da li dane s detetom provodite u vašem domu, na moru, na selu, planini ili u obližnjem parku, obezbedite mu optimalan unos tečnosti, odnosno četiri do šest čaša vode, nezaslađenih sokova i čajeva i mleka. Ukoliko dnevna temperatura prelazi 30 stepeni ili ako je dete izuzetno aktivno, nudite mu vodu češće nego inače. Posebnu pažnju posvetite sasvim maloj deci, do druge godine, ali i vašim „prezauzetim“ klincima starijeg uzrasta koji će vam retko kad tražiti vodu, ali će zato biti raspoloženi za sokove.

Sa sokovima ne treba preterivati jer mogu da budu puni šećera, a mogu i da pokvare obrok. Zato je voda bolji izbor, a sok nudite umesto užine, ali samo ako ste van kuće, pa uz sebe nemate sveže voće. A kada je već reč o izlascima, izbegavajte najtopliji deo dana, igru na otvorenom organizujte do 10 sati ujutro i nakon 17 časova popodne i uvek sa sobom nosite bočicu ili šolju sa vodom. Možda će mališanima koji su nedavno prestali da sisaju u početku biti teško da piju vodu iz flašice, ali ne sumnjajte da će se brzo navići.

Inače, flašice, čaše i šolje za bebe i decu treba da budu izrađene od kvalitetne plastike, ergonomski dizajnirane kako bi mališani mogli sigurno da ih drže u rukama, da ne sadrže BPA. Staklene bočice treba izbegavati, naročito van kuće, ali zato plastika od koje su izrađene treba da bude dovoljno kvalitetna kako bi mogla da se iskuvava i steriliše, da bi mogla da se pere u mašini za suđe i koristi u mikrotalasnoj.

Osim kvaliteta važan je i dizjn. Bebe od godinu dana možda neće razlikovati sličice sa bočica, ali je izvesno da će radije piti vodu ukoliko ih zainteresujete jarkim bojama i veselim crtežima.
Ona malo starija deca, od 18 meseci do tri godine, radije će piti iz bočica i šolja sa slamkom ili „kljunom“, a termos torbice su potrebne svima.
Sve ovo, ali i više od toga, možete naći u prodavnicama „Kids land“. Izbor bočica, šolja i dodatne opreme vodećih svetskih proizvođača među kolima su Philips Avent, Canpol, Lorelli Bertoni i mnogi drugi, toliko je veliki da nećete moći lako da odaberete.

Promo tekst
Foto: consumerguide.sg, mirror.co.uk, mamamia.com.au, whattoexpect.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno