Aktuelno
14.04.2023.

Opasnost vreba iz trave

Za samo tri lepa i sunčana dana, posle obilnih kiša, drveće i žbunje je olistalo, trava je izrasla desetak centimetara, pa ko sad da odoli šetnji po kraju, odlasku u park ili obližnju šumu!? I taman su deca rešila da se aktiviraju, da potrče za psom, da odigraju fudbal i partiju badmintona, da naberu cveće mami i baki, a sa svih strana se čuje „Ne u travu, ima krpelja“!
Da li su te male krvopije baš tako opasne i ima li adekvatne zaštite od njih?

Krpelji mogu da izazovu Lajmsku bolest

Krpelja ima na svim zelenim površinama, i u travi, i u žbunju, pa čak i na drveću. Hrane se krvlju i zbog toga su u stalnoj potraži za „domaćinom“, bilo da je reč o ljudima ili životinjama, a najopasniji su ako su zaraženi bakterijom Borrelia burgdorferi koja izaziva Lajmsku bolest. Prvi simptomi infekcije nakon ujeda zaraženog krpelja najčešće se javljaju odmah, ali je moguće da do pojave tegoba prođe i mesec dana, pa zato treba biti posebno oprezan.
Na mestu uboda pojavljuje se crvenilo u obliku prstena koje se postepeno širi, tako da tada, ako već niste otišli lekaru ranije, treba potražiti stručnu pomoć, kako bolest ne bi prešla u drugi stadijum za koji su karakteristične ozbiljne, pa čak i životno ugrožavajuće tegobe.

 

Ne postoji stoprocentna zaštita od krpelja

Idealno bi bilo izbeći ujed krpelja, ali za to ne postoji stopostotna zaštita. Ipak, nešto može da se učini kako bi se umanjio rizik. Za početak, treba izbegavati šetnju kroz duboku travu, valjanje po travi i provlačenje kroz žbunje. Deci oblačite odeću dugih nogavica i rukava, i duge čarape svetlih boja kako biste lakše uočili da se krpelj zakačio na njih.

Po povratku kući odeću treba oprati ili makar dobro istresti, a kožu i kosu detaljno pregledati jer krpelj ne ujeda odmah, tek kad nađe odgovarajuće mesto. Njegov ujed, nažalost, ne boli, jer iz rilice ispušta lokalni anestetik, pa se zato daleko teže otkriva da je došlo do „bliskog susreta“.

Šta nakon ujeda krpelja?

Ukoliko je krpelj ipak ujeo dete ili vas, idealno bi bilo da odmah, a najkasnije u roku od 24 sata, odete u najbližu zdravstvenu ustanovu, kako bi ga iščupali i poslali na analizu. Krpelja možete da odstranite i sami, ali pažljivo, i nikada ga i nipošto ne polivajte alkoholom, benzinom, acetonom ili uljem.
Uhvatite ga dezinfikovanom pincetom što bliže koži, malo povucite na gore i lagano, okrećući ga u smeru suprotnom od smera kretanja kazaljke na satu, izvucite zajedno sa rilicom. Krpelja nikada ne povlačite naglo, jer ćete ga pokidati tako da mu glava i dalje ostane u koži. Mesto ujeda dobro operite vodom i dezinfikujte, krpelja odnesite na analizu i barem mesec dana pratite da li se na koži pojavljuju neke promene.

Foto:  JerzyGorecki-pixabay, JJillWellington-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Ranac za vrtić My first SC1560
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.899,00 RSD
2.199,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Trotineti 200050FVS
Globber Primo trotinet sa sklapanjem 200050
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.900,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Kocke 924484bc
Pepa prase kocke 57153
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.499,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno