Aktuelno
04.04.2018.

Stigla nova vakcina

Obavezna vakcinacija dece protiv pneumokoka, bakterije koja može da izazove čitav niz teških i ozbiljnih infekcija, počela je u ponedeljak 2. aprila u svim domovima zdravlja u Srbiji u koje je raspoređeno 165.000 doza vakcina. „Aktivna imunizacija protiv oboljenja izazvanih pneumokokom sprovodiće se kod dece sa navršena dva meseca života primenom tri doze, a revakcinacija u drugoj godini života jednom dozom“, saopštio je Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, više od 1,6 miliona ljudi godišnje umre od oboljenja izazvanih bakterijom pneumokok, mahom od upale pluća, a gotovo polovinu čine deca mlađa od pet godina. Ova oboljenja predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti dece do pet godina života u grupi bolesti koje se mogu prevenirati vakcinama.
Pneumokok je prirodni stanovnik gornjih respiratornih organa, a najviše je ima u nosu. Međutim, usled pada imuniteta ili nekontrolisanog razmnožavanja, ova bakterija može da izazove niz infekcija.

Pneumokok kod dece najčešće uzrokuje upalu uha i sinusa, a nešto ređe upalu pluća, meningitis i sepsu, s tim da se ove teže komplikacije uglavnom javljaju kod dece mlađe od dve godine. Ova bakterija se lako prenosi direktnim kontaktom, kašljanjem i kijanjem, a prvi znak infekcije je visoka temperatura.
Infekcija se potvrđuje analizom brisa, jer ima nespecifične simptome, a lečenje se sprovodi antibioticima. Zbog nekontrolisane upotrebe antibiotika, mnogi sojevi pneumokoka postali su otporni na ove lekove, pa se primenjuju oni širokog spektra.
Iz tog razloga se smatra da je prevencija najbolje rešenje za širenje ove bakterije, a to se najbolje rešava vakcinacijom koja je sada dostupna i nama. Vakcina je obavezna i besplatna, jer se dobija o trošku države.

Foto: livestrong.com, everydayhealth.com, pexel

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno