Aktuelno
01.04.2018.

Počeo je upis prvaka

Upis dece u prvi razred osnovne škole počinje danas i trajaće do 31. maja, a očekuje se da će u septembru u školske klupe sesti 65.510 novih đaka rođenih od 1. marta 2011. do 29. februara 2012. godine. Roditelji sa sobom treba da ponesu detetov izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o pohađanju predškolskog programa, dokaz o lekarskom pregledu i potvrdu o prebivalištu, a pre upisa školski psiholog ili pedagog proceniće da li je dete spremno za polazak u školu.

Sistematski pregled počinje kod izabranog pedijatra koji daje upute za laboratorijske analize, oftalmološki, otorinolaringološki, fizijatrijski i stomatološki pregled, kao i za pregled logopeda. U laboratorijske analize spadaju analiza krvne slike i uzorka urina. Krv se vadi iz prsta, a uzorak prvog jutarnjeg urina se donosi od kuće. Ako je dete zdravo, primiće tri vakcine, a onda će od lekara dobiti potvrdu za upis u prvi razred.

Upis u školu detetu valja predstaviti kao svečan čin i važan korak u odrastanju, ali to ne znači da mu treba stvarati pritisak i da ga treba posebno pripremati za razgovor sa psihologom ili pedagogom koji procenjuje emotivnu, socijalnu i intelektualnu zrelost.
Od deteta se očekuje da bude spremno za odvajanje od porodice tokom trajanja nastave i za nove obaveze koje ga čekaju. Budući prvak bi trebalo da zna sam da se obuče i obuje, da zna da spakuje svoje stvari, ali neće biti loše „ocenjen“ čak i ako nije savladao sve to. Psiholog će tokom razgovora proceniti i da li je dete spremno da poštuje pravila ponašanja, da stupa u kontakt s nepoznatim ljudima, da stiče prijatelje među vršnjacima, da li zna pravila lepog ponašanja, ali i da li je dostiglo određeni intelektualni nivo.

To ne znači da dete treba sve da zna, već da ume logično da rezonuje, da se izražava, da ima razvijenu maštu i određena interesovanja, pa se zato opustite. Budite lepo raspoloženi, prenesite lepo raspoloženje na njega i lagano, bez opterećenja napravite ovaj krupan korak. Ne morate da žurite, upis traje do kraja maja, a možete da se upišete i kasnije, Važno je samo da vam ovaj dan ostane u lepoj uspomeni i zato – SREĆNO!

Foto: mcreelearningcenter_com, verywellmind.com,

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno