Aktuelno
25.12.2017.

Postoji li Deda Mraz?

Da im dobri čikica bele brade ne donosi poklone mališani obično shvate u prvim razredima osnovne škole. Neki će istinu spoznati ranije, neki kasnije, a vi se u međuvremenu držite po strani. Ne ubeđujte ih ni u šta jer, većina psihologa smatra, deca treba sama da odluče do kada će verovati da svi peketići stižu od Deda Mraza.
Istraživanja rađena na ovu temu pokazuju da mladi roditelji sve ranije govore deci da Deda Mraz ne postoji jer se boje da ih dobro informisani klinci ne uhvate u laži. Psiholozi pak smatraju da deci istinu ne treba otkrivati po svaku cenu, posebno ako ona ništa ne pitaju, jer verovanje da im poklone donosi deka rumenih obraza podstiče maštu i motiviše ih da budu dobra.

– Deca zamišljaju kako Deda Mraz leti nebom, njegove patuljke i irvase, a neka se mesecima pred novu godinu igraju dočeka i podele poklona, glumeći Rudolfa ili samog dedicu. Ovakve igre pomažu razvijanju takozvane teorije uma i pomažu deci da razumeju i predvide ponašanje drugih ljudi. Mnogi se slažu da pothranjivanje mita o Deda Mrazu spada u takozvane dobre laži i da nema razloga da se osećamo krivim što prećutkujemo istinu – objašnjava Marica Stijepović, psiholog i porodični terapeut.

„Većina dece obično sa osam, devet godina otkrije da im poklone ispod jelke ostavljaju roditelji, a ne Deda Mraz. Uprkos tome, ona mudro prećutkuju da su razotkrila tajnu, jer ne žele da povrede roditelje, ali i zato što ne žele da se odreknu gomile novih igračaka“, pokazala je studija Univerziteta u Kanzasu.
Istinu deca spoznaju postupno, jer im sumnju bude brojni Deda Mrazovi po šoping centrima i gradskim trgovima, omaške u isporučenim a nenaručenim poklonima...

Kad vas dete upita „Kako Deda Mraz sa onolikim stomakom može da prođe kroz naš odžak?“ ili „Zašto Deda Mraz toliko liči na komšiju Žiku“, znajte da je počelo ozbiljno da sumnja i da je kucnuo čas za razbijanje iluzija.
– Možda je trenutak kad dete shvati da Deda Mraz ne postoji preloman u njegovom odrastanju, ali to svakako neće doživeti traumatično, osim ako mu ne kažete da je dedica umro – savetuje Čarls Smit, stručnjak za dečji razvoj, i dodaje da je ponekad najbolje deci na pitanja odgovarati kontrapitanjima, da bi sama našla prihvatljiva objašnjenja.

S Deda Mrazom ili bez njega, tek novogodišnja noć treba da bude magična, noć dobrog provoda, praznik bliskosti i sloge.
Hajde... Spremajte se polako. Počinje odbrojavanje.

Foto: abcnews.go.com, huffingtonpost.com, leavit2me.co.za

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno