Aktuelno
19.12.2017.

Petarde kidaju prste!

Postoje stvari na koje roditelji nikako ne mogu da računaju... Ne možete da kupujete petarde, da ih bacate od ponoći 31. decembra do Božića i da se nadate da vaše dete neće na uličnoj tezgi ili od drugara u školi kupiti makar dve-tri „zelene“ i jednu „dinamitaru“..
Postoje osobe na koje roditelji nikako ne mogu da računaju... Ne možete da računate da će prodavci i preprodavci pirotehnike odbiti golobrade mušterije samo zato što roba koju nude nije namenjena deci i zato što može da ih osakati, oslepi i unakazi za čitav život.
Računajte samo na to da ćete danas, sutra i svaki dan do Nove godine svom detetu, makar to bio hiljadu prvi put, morati da kažete da se kloni petardi i onih koji se petardama igraju.

Deca, prirodno, misle da se ružne stvari dešavaju nekome drugom, nikako njima i vršnjacima koje ona poznaju. Deca, prirodno, veruju da roditelji izmišljaju sve te strašne priče o otkinutim prstima, o osakaćenim šakama, o obnevidelim očima i spaljenim licima da bi ih zaplašili. Da je drugačije, juče jednom trinaestogodišnjem Lozničaninu lekari ne bi amputirali srednji i mali prst, a jedan jedanaestogodišnjak iz Banjaluke bi i dalje imao dva zdrava oka.
Ove godine njih dvojica nisu poverovali roditeljima, ali nažalost, pokazuje statistika, neće biti jedine žrtve pirotehnike. Do Nove godine su ostale još dve nedelje, tek kreće pomama za „zoljama“, „dinamitarama“, „topovskim udarima“, „mini komandosima“, „malim rafalima“, „big bengovima“, „crnim udovicama“ i vatrometima različite jačine, dometa i dužine trajanja.

Iako je zakonom zabranjena prodaja petardi van objekata koji imaju odgovarajuće dozvole, kao i prodaja pirotehnike mlađima od 18 godina, deca se negde snabdevaju. Ili im petarde kupuju roditelji ili deca petarde kupuju na ulici i kod Kineza. Takva pirotehnička sredstva su najopasnija, jer se ne zna ni gde su napravljena, ni kako su punjena, ni kako su transportovana i skladištena, a uz to su i jeftina, pa ih klinci kupuju za nekoliko desetina ili stotina dinara, umesto užine.

Ortopedi kažu da najčešće stradaju delovi prstiju, prsti, čitave šake, lice, oči i bubne opne, jer dete nije dovoljno brzo bacilo petardu ili je ona, zbog lošeg kvaliteta odmah ekspolodirala, ali posledice mogu da budu daleko ozbiljnije.
U cilju podizanja bezbednosti, država od ove godine najavljuje oštrije kazne za upotrebu pirotehnike, pa bi roditelji, staratelji i usvojitelji maloletnika koji kupuju, poseduju i bacaju petarde plaćali 50.000 do 100.000 dinara umesto dosadašnjih 10.000 do 50.000 dinara.

Birajte... S jedne strane kazna i teške povrede, s druge strane ozbiljan razgovor sa detetom uz prikazivanje fotografija raznetih šaka!
Nije teško odlučiti!

Foto: ru.sputniknews.lt, dailymotion.com, experimentoscaseros.info, colon.elentrerios.com, estalella.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno