Aktuelno
14.12.2017.

Ne delite dečje slike

U eri društenih mreža retke su osobe koje nemaju makar jedan nalog na Fejsbuku, Twitteru, Instagramu... Većina nas deli lepe trenutke, fotografije sa putovanja, proslava i dragih lica, ali mnogi na internetu objavljuju i ono što može da ugrozi i njihovu bezbednost i bezbednost njihovih porodica. Evo šta nikada ne bi trebalo da delite na socijalnim mrežama.

Karte za putovanje
Instagram je pun fotografija avionskih karata, stranica pasoša i drugih dokumenata koje ljudi objavljuju u želji da se sa prijateljima podele radost zbog putovanja ili da nekog impresioniraju. Međutim, ovo može da bude veoma opasno jer se na karti nalaze informacije o datumu odlaska i povratka, destinacija i deo ličnih podataka, baš ono što treba provalnicima i hakerima.

Važne podatke
 Ako prijateljima šaljete neki zanimljivi "screen shot", vodite računa šta se sve pored toga vidi na snimku. Možda detalji mejla ili podaci za koje ne želite da budu objavljeni? Zato uvek zamaglite delove za koje želite da ostanu skriveni.

Dokumenta i brojeve računa
Dešava se da ljudi, kada su u potrazi za nekim savetom ili nedoumicom, objavljuju delove lekarskih nalaza, sudskih izveštaja ili nekih  drugih dokumenta koji sadrže važne informacije koje bi valjalo da ostanu skrivene. Ne radite to, ali nemojte da slikate ni bankarske kartice niti bilo šta drugo što može da otkrije vašu finansijsku situaciju.

Kritike na račun šefa
Neke od firmi nakon razgovora za posao proveravaju profile kandidata i informacije koji oni dele na društvenim mrežama. Zato nemojte da pišete kako je bilo na razgovoru, posebno ne nešto loše, a ako se zaposlite, ne smete po mrežama da delite kritike i žalbe na račun kolega i šefova da ne biste došli u nezgodnu situaciju. 

Fotografije dece
Objavljivanje fotografija maloletne dece bez pristanka njihovih staratelja u nekim zemljama je strogo zabranjeno. Najveći broj roditelja želi da ima potpunu kontrolu nam tim stvarima, što je potpuno razumljivo, posebno kada su u pitanju bebe i mlađa deca.

Objavljivanje fotogafija dece može otkriti lokaciju na kojoj se dete nalazi ili kreće, šta voli da radi, što su sve podaci koji mogu biti zloupotrebljeni. Jednom kada fotografiju objavite na internetu, ona više nije samo vaše vlasništvo. To nije slučaj jedino sa fotografijma koje su zaštićene autorskim pravim.

Normalno je da je svaki roditelj uzbuđen zbog prinove, dolaska iz porodilišta, prvog zubića ili prve izgovorene reči, ali neke stvari jednostavno treba da ostanu privatne i namenjene samo osobama koje su vam veoma bliske. Ne delite ih  sa pratiocima jer među njima ima i osoba koje ne poznajete. Ovo takođe važi i za profilne fotigrafije na aplikacijama za razmenu poruka ili profilnim fotografijama na društvenim mrežama. Neke stvari jednostavno je najbolje i najbebzednije sačuvati u okviru porodice. 

Foto: Colcombc, infoplaneta, telesur, xataka

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno