Aktuelno
04.12.2017.

Samo nek su noge suve

Normalno je da se deca raduju snegu. A zašto i ne bi. Ona ne moraju da čiste sneg ispred kuće ili zgrade, ne moraju da skidaju slojeve snega i leda sa automobila, da se probijaju kroz bljuzgu do posla, da suše natopljenu odeću. Za njih je sneg nešto čisto i lepo, izvor zabave i radosti i zato nemojte da im kvarite sreću, pustite ih da uživaju.
A da se njihovo uživanje ne bi pretvorilo u vašu glavobolju, na sneg ih puštajte i izvodite samo pod punom „ratnom opremom“.

Pravilo broj jedan Američke akademije za pedijatriju glasi: Noge moraju da budu suve i tople. Zaboravite na kožnu obuću i na to da li se čizme slažu sa jaknom, već detetu nabavite nepromočivu obuću. Gledajte da prsti nikako ne udaraju u vrhove, jer se tako usporava cirkulacija. Znači, bolje malo veće nego taman.
Osim toga, u čizmu treba da stanu i čarape i to ne jedne, debele ili termo, već dva-tri para tanjih, jer stvaraju bolju izolaciju.
Dobro bi bilo i da čizme imaju uložak koji se vadi i koji ćete, ako se ipak ukvasi, brzo i lako osušiti do sledećeg izlaska napolje.

A kada je reč o odevanju, slojevito je bolje i od najdeblje jakne. Samo, ni sa brojem slojeva ne treba preterivati. Dva su malo, pet-šest je previše, četiri su taman kako treba. Prvo ide potkošulja, najbolje od čiste vune (Sada mogu da se kupe i kod nas. Jesu malo skuplje, ali vrede svaku paru), pa pamučna majica dugih rukava, pa tanji duks i na kraju nepromočiva jakna.
– Ako dete ne jurca bez prestanka, neće se preznojiti. Uostalom, testirajte, pa skinite jedan sloj ili, ako je baš zimogrožljivo, dodajte još jedan ili tanji duks zamenite debljim – savetuje Ketrin o Brajen, istraživački fiziolog sa Instituta za medicinu životne sredine u SAD.

Kapa, šal i rukavice se podrazumevaju. Kapa mora da prekriva uši i deo čela, šal ne sme da bude predugačak, da se dete ne bi negde zakačilo, a što se tiče rukavica, najbolje su one nepromočive, nalik skijaškim, u kojima je samo palac izdvojen.
A sad na sneg. Šta čekate?

Foto: crystalandcomp.com, colourbox.com,

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno