Aktuelno
22.11.2017.

Ne ostavljajte bebu u autu

Prvo je mama šestomesečnu bebu ostavila samu u nepropisno parkiranom i zaključanom autu, da je ne iznosi na hladnoću, a potom je „pauk“ „Parking servisa“ „pokupio“ nepropisno parkirani automobil zajedno sa usnulim detetom i povezao ga niz ulicu. Mami je, kaže ona, trebalo šest minuta da skokne do suprugove kanceralije, „pauku“ je, saopštava „Parking servis“, trebalo najmanje 15 minuta da po proceduri podigne auto.
Mama se požalila medijima, mamu je „Parking servis“ prijavio Gradskom centru za socijalni rad zbog zanemarivanja deteta.
A onda su društvene mreže eksplodirale.

„Umesto da se pokrije ušima i da ćuti, ona se žali na ljude koji su, radeći svoj posao, ugrozili život njenog deteta. Ti si ga ufrozila, ludačo. Beba se ne ostavlja sama ni na minut“, napisao je Jole u svom komentaru.
S njim se slaže i Jelena S.
„Bilo gde u svetu bi ti oduzeli dete. Sram te bilo!“

Ni Miloš nije bio birao reči na račun majke.
„Vožnju je morala da polaže, a ipak nije naučila da se ne parkira na nedozvoljenom mestu. Da je polagala roditeljstvo, sigurno joj niko nikad ne bi dao dozvolu“.
I još jedan istomišljenik, ovog puta Dalibor.
„Neodgovorna majka, i još bahat vozač. U Švedskoj bi je poslali kod psihijatra“.

NN lice se setilo da je „Pre par godina na Voždovcu žena ostavila dete u kolima i skoknula do pekare, a lopov ukrao auto. Na sreću, kad je video dete u kolima, ostavio je kola“, Biljana u čitavu priču uvodi i oca: „A nije ti palo na pamet da pozoves muža da ti donese do kola to zbog čega si došla“, dok je neko ko se potpisuje kao Realno pokušao je da relaksira čitavu stvar sledećim komentarom: „Treba joj oduzeti auto, pa će onda morati da nosi svoju bebicu“.

Iako radnici „Parking servisa“, posebno oni koji voze „pauka“ nisu naročito popularni među vozačima, ovog puta su listom svi stali na njihovu stranu i osudili majku. Pešaci su joj dodatno zamerili što je svojim nepropisno parkiranim autom blokirala trotoar, a oni koji žive u inostranstvu su uglavnom pominjali drakonske kazne i nadzor socijalnih službi zbog zanemarivanja deteta.
Na majčinu stranu niko nije stao, ako se ne računaju pomirljivi komentari tipa „Ne osuđujte ženu, ko zna šta joj se desilo pa je ostavila dete“ i oni koji verovatno imaju lične sporove s „Parking servisom“.

Na sreću, spoljašnja temperatura nije bila baš niska, pa bebi nije pretilo smrzavanje, niti je bilo leto, da doživi toplotni udar, niti su auto obili i ukrali lopovi, a sve to se dešavalo. Nešto kod nas, nešto širom sveta, pa se podrazumeva da logici „Šta je moglo da se desi“ u slučaju šestomesečne bebe nema mesta.

Beba se nikad, ali nikad, ne ostavlja sama bez nadzora. Ni u autu, ni u kadici sa 5 cm vode, ni na komodi za prepovijanje, ni na krevetu... Dobro bi bilo da ovu lekciju, ako smo je zaboravili, naučimo na ovom nemilom primeru, a ne na sopstvenom.

A kad smo već kod saveta u vezi sa bezbednošću bebe u automobilu, Kanađani imaju jedan dragocen za hladne zimske dane koji nam predstoje. Oni decu već godinama unazad, poučeni lošim iskustvima i podacima policije i osiguravajućih kompanija, ne stavljaju u sedišta u debelim jaknama i skafanderima. Debeli odevni predmeti, dokazano je, onemogućavaju normalno kopčanje sigurnosnih kaiševa koji se u slučaju nesreće ili otkopčavaju ili skliznu, pa dete izleće iz sedišta, ili izazivaju povrede grudi, vrata i glave.
Oni savetuju da se detetu obavezno skine jakna i da se dete, nakon zakopčavanja sigurnosnih kaiševa, pokrije ili njome ili ćebencetom. 

Foto: de.uppababy.com, babycenter.com, intheknowmom.net, montrealfamilies.ca, thebump.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno