Aktuelno
10.11.2017.

Još ste protiv MMR vakcine?

Za manje od šest nedelja u Srbiji je registrovano čak 65 pacijenata sa malim boginjama, koje su vodeći uzrok smrtnosti dece u svetu, među kojima je i petoro zaraženih iz Beograda. Morbile, kako se još naziva ovo oboljenje, imaju i jednogodišnja beba, četvorogodišnje dete, devojčica od 16 godina, kod koje se pojavila komplikacija u vidu upale pluća, i dva mladića od 21 i 28 godine. Zajedničko za sve njih je da nisu primili MMR vakcinu koja štiti od malih boginja, rubeola i zaušaka.

„Nајmlаđа оbоlеlа оsоbа ima samo tri mеsеcа, nајstаriја 48 gоdinа, a nајvеći brој оbоlеlih је stаriјi оd 20 gоdinа. Obolela deca su zbrinuta u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije, dok su odrasli smešteni u Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije“, navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.
Vеćinа оbоlеlih, čak 92 odsto njih, niје vакcinisаno, nеpоtpunо je vакcinisаno ili ima nеpоznаti vакcinаlni stаtus.

Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu prijavio je epidemiju malih boginja u Beogradu, ali epidemija još nije proglašena jer to može da uradi samo Ministarstvo zdravlja na predlog Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.
Ukoliko dođe do proglašenja epidemije, biće zabranjene posete bolnicama i sva javna okupljanja.

Foto: blitzquotidiano.it

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno