Aktuelno
29.10.2017.

Kome smeta Noć veštica

Da je danas 1. april, Svetski dan šale, a ne 31. oktobar, Noć veštica (Halloween), praznik koji obeležava u Irskoj, Americi, Kanadi, Velikoj Britaniji, Portoriku i mnogim drugim zemljama širom sveta, čuvari naše tradicije se ne bi bunili iako su nam i jedan i drugi stigli sa Zapada. Dan šale simboliše smeh, mahom odraslih koji smišljaju smicalice jedni za druge, a Noć veštica obeležava smeh vesele kostimirane dece koja sakupljaju slatkiše.
U čemu je onda problem?

Ako mislite da će vam upoznavanje sa istorijatom praznika koji su slavili i Kelti i stari Rimljani, i koji je tokom vekova pretrpeo brojne izmene, pomoći da donesete racionalnu odluku, učinite to u narednih godinu dana, a danas pustite decu da se zabave.
Dozvolite im da se maskiraju u vešticu, duha, zombija ili, što da ne, princezu ili superheroja, i da uživaju u svojoj ulozi. Ne brinite, neće zastraniti, neće početi da obožavaju onozemaljske sile i čudovišta, niti će zaboraviti svoje poreklo i veru.

Ukoliko imate čvrst, negativan stav prema novotarijama koje nam stižu sa Zapada da nam kvare tradiciju, setite se da su nam sa Zapada stigli i Deda Mraz, slavljenje Nove godine, obeležavanje 1. aprila, ali i većina čuda moderne tehnologije bez koje ne možete da zamislite život.
Ne treba deca da ispaštaju, pustite ih da se danas zabavljaju u vrtićima, na časovima stranog jezika, ako se u njihovoj školi organizuje proslava Noći veštica.

Ne morate, poput Amerikanaca, da ih vodite od kuće do kuće da skupljaju slatkiše, častite ih vi. Izdubite bundevu (od izvađenog sadržaja možete da napravite pitu), pomozite im da osmisle kostim, iznajmite ga ili ga kupite, pa uživajte zajedno sa njima dok vas plaše, pretvaraju u žabu svojim čarobnim štapićima ili vas spasavaju iz nevolje.

Ne bojte se, neće zastraniti. Jedino može da ih zaboli stomak od prevelike količine pojedenih slatkiša!

Foto: thoughtco.com, nrf.com, jellytelly.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno