Aktuelno
28.10.2017.

Ipak sva deca mogu u vrtić

Zbog vesti da nevakcinisana deca više neće moći da idu u vrtić, koju su objavili mnogi mediji, iz Ministarstva zdravlja za Tanjug naglašavaju da za njih samo treba da da stoji napomena da nisu primila vakcinu. Potvrda za kolektiv izdaje se zdravoj deci koja mogu biti vakcinisana i nevakcinisana, s tim što za drugu grupu dece mora da postoji napomena da nisu primila vakcinu.

„Postoje slučajevi kada deca u slučaju medicinske kontradikcije ne mogu primiti vakcinu“, kažu u Ministarstvu i dodaju da je cilj da se u „datim okolnostima može pratiti koja su deca vakcinisana, a koja ne. Interes sistema je da se prati obuhvat vakcinacije zbog rizika od epidemije, za šta trenutno ne postoji opasnost, jer je situacija pod kontrolom i svakodnevno se prati", kažu iz Ministarstva.

Zakon o zastiti stanovnistva od zaraznih bolesti definiše da je za boravak dece u predškolskim i školskim ustanovama, kao i u ustanovama za smeštaj dece bez roditeljskog staranja neophodno ispuniti uslove imunizacije, osim u slučaju postojanja medicinske kontradikcije koju utvrđuje doktor medicine odgovarajuće specijalnosti ili stručni tim za kontraindikacije.
Kako se navodi u istom Zakonu, imunizacija je obavezna protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize, malih boginja, rubele, zaušaka, virusnog hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B i oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije.

Izvor: Tanjug, Večernje novosti
Foto: nurseriesinqatar.qa, wisegeek.com, everydayhealth.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno