Aktuelno
21.10.2017.

Svaki lek nosi rizik

Roditeljski strah, bio on opravdan ili neopravdan, treba razumeti. Svako od nas želi svojoj deci najbolje – da budu zdrava, napredna, lepa, pametna, poslušna, uspešna – i svako od nas želi da zaštiti decu od svega lošeg. Od loših ljudi, od lošeg uticaja TV programa, od lošeg društva, od loše hrane, od loših lekova, od loših vakcina. E, ovo poslednje je poslednjih dana najaktuelnije...
Vakcine su još 1998. godine, zbog jednog neodgovornog lekara i njegovog najblaže rečeno površnog, nepotpunog, paušalnog i na kraju lažnog istraživanja proglašene za izazivače autizma. Sledeći udarac epidemiolozima i njihovom nastojanju da se iskorene mnoge bolesti zadat je u vreme pandemije svinjskog gripa, a onda su antivakseri anulirali sve ono dobro što je decenijama činjeno. Oni "najbolje znaju" koliko su vakcine štetne i koliko se njima naša deca sistematski truju, pa upozoravaju na brojne rizike po zdravlje koje vakcinacija nosi.


Evo samo nekih od neželjenih dejstava...

Alergijske reakcije u vidu svraba i ospe po koži, otok lica, usana, jezika ili drugih delova tela, otežano disanje. U retkim slučajevima ove tegobe mogu da dovedu do smrtnog ishoda.

Koprivnjača ili modrice po koži, kao posledica zapaljenja zidova krvnih sudova usled alergijske reakcije, koje mogu biti praćene bolovima u zglobovima i poremećajem bubrežne funkcije.

Kožna reakcija erythema multiforme koja se manifestuje crvenkastoljubičastim promenama na koži, naročito izraženim na dlanovima i tabanima, otocima, osetljivošću površine usana, kapaka i intimne regije, često praćena umorom i groznicom;
Ostali teški oblici kožnih alergijskih reakcija – promene u boji kože, ispupčenja ispod kože, plikovi, pustule (sitne kožne promene sa gnojnim sadržajem), ljuštenje, crvenilo, bol, svrab i perutanje kože koji mogu biti praćeni groznicom, glavoboljom i bolovima.

Visoka temperatura, groznica, upala grla i drugi znaci infekcije ili povećana sklonost ka krvarenju koji mogu biti znaci poremećaja krvne slike. Kolitis (zapaljenje sluznice debelog creva) koji prati dijareja, ponekad sa primesama krvi u stolici, bol i groznica, teški poremećaji funkcije jetre, crvenilo, plikovi, modrice, žuta prebojenost kože i/ili beonjača, tamnija boja urina i svetlija stolica.

Groznica, bol u zglobovima, otečene limfne žlezde na vratu, pazuha ili preponama, otoci lica i usta (angioedem) koji uzrokuju otežano disanje, kolaps, dijareja, mučnina, povraćanje, koprivnjača i svrab, gljivična infekcija kože i sluzokože, smanjenje broja crvenih i belih krvnih zrnaca i krvnih pločica, produženo vreme krvarenja i protrombinsko vreme, preterana aktivnost, ošamućenost i konvulzije.
Crn dlakav jezik, mrlje na zubima, zapaljenje jetre, umeren porast vrednosti enzima jetre (AST, ALT), pojava kristala u mokraći, ozbiljne kožne reakcije kao što su: eritema multiforme, Stivens-Džonsonov sindrom, toksična epidermalna nekroliza, bulozni i eksfolijativni dermatitis i akutna generalizovana egzantematozna pustuloza (AGEP)...

Na žalost svih protivnika vakcinacije, ovo nisu neželjena dejstva MMR vakcine, koju je primilo tek svako drugo dete u Srbiji, zbog čega nam preti epidemija malih boginja, već jednog od najpropisivanijih antibiotika koji uzimaju i deca i odrasli. Većina dece je do druge godine života popila makar jednu bočicu ovog leka koji je kod njih mogao da izazove svako od ovih teških stanja. Neka se javljaju zaista retko, neka daleko češće, ali većina je znatno ozbiljnija od neželjenih dejstava MMR vakcine.

Većina neželjenih dejstava MMR-a, ali i svih ostalih vakcina iz kalendara obavezne imunizacije, javlja se samo na dan vakcinacije i svodi se na blagi otok i crvenilo na mestu uboda, ali i na blago povišenu temperaturu koja može da potraje dan dva.
U retkim slučajevima sedam do 15 dana nakon vakcinacije kod dece može da se javi blag oblik neke od bolesti od kojih ga vakcina štiti. Obično se sve svodi na povišenu temperaturu, crvenilo kože, otok očnih kapaka i blago uvećanje limfnih čvorova na vratu, ali nijedna od ovih tegoba ne traje duže od pet do sedam dana.

Sada vi  procenite ima li razloga za odbijanje vakcine koja ima daleko manje neželjenih dejstava od antibiotika koji tražite od pedijatra čim detetu procuri nosić!

Foto: pinterest, newHhealthadvizor.com, pixabay
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno