Aktuelno
07.10.2017.

Oprez! Krpelji još ne spavaju

Uprkos predubeđenju da krajem leta prestaje opasnost od krpelja, to nažalost nije tačno. I dalje su aktivni, s tim da ih ovih dana najviše ima ne u travi već u suvom lišću, pa bi valjalo da budete oprezni.
Ako vaše dete uživa u skakutanju ili u ronjenju po gomilama suvih otpalih listova, kad dođete kući obavezno proverite da sa sobom nije ponelo neželjenog „telesnog ljubimca“.

Ako vam je za utehu, zbog zatvorene obuće i debele odeće, koja nam pokriva veći deo tela, krpelji tokom jeseni ne mogu tek tako da se zakače za kožu, ali to ne znači da opasnosti nema. Oni mogu i po nekoliko sati da traže mesto gde će se zakačiti i početi da piju krv. Zbog anestetika koji ispušta kroz pljuvačku, on može da ostane neprimećen jako dugo, pa zbog toga nakon igre u suvom lišću detetu pregledajte čitavo telo, a naročito glavu i vrat.

Ukoliko je ipak došlo do „bliskog susreta“, ne pokušavajte da odstranite krpelja sami, već vodite dete u dom zdravlja. Samo tako ćete biti sigurni da je parazit stručno odstranjen i da u koži nije zaostala rilca.

Foto: Pixabay, Pexels

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno