Aktuelno
18.09.2017.

Zašto se ne veruje lekarima?

Poljska policija od petka traga za mladim bračnim parom koji je iz porodilišta oteo svoje novorođenče, jer nije želeo da dozvoli lekarima da okupaju bebu, da je testiraju na žuticu, da joj daju vitamin K i prve vakcine.
Beogradski i kragujevački prekršajni sudovi izrekli su početkom avgusta prve novčane kazne roditeljima koji su odbili da vakcinišu decu, broj prijava zbog oglušivanja o Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti povećan je četiri puta, a istovremeno na društvenim mrežama raste broj grupa i sledbenika antivakcinalnog pokreta.
Hoćemo li i mi uskoro početi da krademo rođenu decu iz porodilišta ili da ih skrivamo po tavanima i podrumima samo da ne bi primila obavezne vakcine?

Prve presude podstakle su prekršajne sudove iz pojedinih gradova Srbije da krenu stopama beogradskih i kragujevačkih kolega, pa su roditelji, nakon plaćanja novčanih kazni u rasponu od 10.000 do 50.000 dinara, decu ipak vakcinisali.
U Srbiji je MMR vakcinom, prema kojoj roditelji imaju najveći otpor, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, zaštićeno samo 81 odsto dece, a u Beogradu samo 65,2. Ova vakcina daje se deci u drugoj godini života kao zaštita od rubeola, zaušaka i malih boginja, a roditelji je masovno izbegavaju jer navodno izaziva autizam. Iako su sva istraživanja pokazala da takva veza ne postoji, sledbenici antivakcinalnog lobija i dalje odbacuju naučne tvrdnje i, povodeći se za teorijama zavere, šire nepoverenje prema lekarima i zvaničnoj medicini.

Roditelji novorođene devojčice iz Poljske oteli su svoju bebu jer žele, kako je otac objasnio, da je odgajaju potpuno prirodno, iako je majka tokom trudnoće koristila sve blagodeti medicine 21. veka, uzimala sve prepisane lekove, čak i lekove protiv bolova.
Licemerno, kao što su licemerni i postovi roditelja koji su svojevremeno, kao deca, primili sve neophodne vakcine i zahvaljujući njima zdravi dočekali sopstveno potomstvo, a sada svoju decu, ali i svu drugu decu, izlažu riziku od teških zaraznih bolesti, jer se protive vakcinaciji.
A da su stvari otišle predaleko svedoče zahtevi pojedinih roditelja da se njihova nevakcinisana deca zaštite od vakcinisanih vršnjaka koji će ih „zaraziti najstrašnijim bolestima“.

Bilo da imate čvrst stav po pitanju vakcinisanja, bilo da se još „lomite“, zapitajte se gde se i kako izgubilo poverenje u lekare. Ako njihovo znanje, stručnost i dobronamernost priznajete kad detetu treba staviti gips zbog preloma ruke, popraviti zub zbog karijesa, ušiti posekotinu na potkolenici ili ga operisati zbog perforacije slepog creva, zašto im ne verujete kad vam kažu da ćete ga vakcinom zaštititi od teških bolesti i da mu pritom nećete nauditi?

Foto: Newhealthadvisor.com, Huffingtonpost.com, Schooladvisor.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno