Aktuelno
19.08.2017.

Ulice pripadaju i deci

Zamislite sledeću scenu... Subota je. Ustali ste i obavili jutarnju toaletu, namestili krevete, doručkovali i sad s decom krećete napolje. Ne morate dalje od vaše zgrade jer vas dole na ulici, pored čitavog komšiluka, čekaju stručni animatori. Dok vi ćaskate sa Lukinim tatom i Lenkinom mamom uz kolače koje je ispekla Sunčicina baka, decu zabavljaju profesionalni animatori...
Pa gde to ima?
Za sada nigde, ali će ove scene uskoro biti uobičajene u Beču.

„Ulice u kojima deca imaju pravo prednosti“ naziv je novog projekta Grada Beča koji predviđa da se odabrane ulice zatvaraju za saobraćaj kako bi se na njima družili i igrali i deca, i roditelji, i bake, i deke, i komšije bez dece i unučića.

„Program su osmislili profesionalni pedagozi koji će decu animirati da se uključe u igre s loptom, u žongliranje, preskakanja užeta, ali i u kreativne radionice“, saopštile su vlasti Grada Beča.
Na ulicama će, dodaje se u saopštenju, biti organizovani poligoni na kojima će deca uz pomoć volontera moći da uče da voze bicikle , trotinete, rolere...

– Javni prostor pripada svim građanima, a mi im nudimo mogućnost da ga iskoriste na nov način. Tako se poboljšava kvalitet života u gradu, a u centru svega je ulica kao mesto sastanka i druženja. Mesto, gde se susedi mogu bolje upoznati, popričati ili popiti kafu – istakao je Jurgen Černohorski, član Gradske kancelarije za mlade.

Dok naše vlasti ne odluče da povuku sličan potez, organizujte se sami. Dobro, ne bi bilo pametno da se skupljate baš na ulici, ali možete na parkingu ili parkiću ispred zgrade. Sigurno postoji makar malo prostora gde možete da se upoznajete i družite s komšijama dok se vaša deca veselo igraju pored vas.
Ne gubite vreme, počeo je vikend!

Izvor: TV N1
Foto; TorontoStar, Mom's the World

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno