Aktuelno
09.08.2017.

Roditelji pobedili vrtiće

Apelacioni sud u Beogradu doneo je prvu pravnosnažnu i izvršnu presudu u korist roditelja koji su tužili Predškolsku ustanovu „Čukarica“ i Grad Beograd zbog protivzakonitog uvećavanja računa za boravak dece u vrtićima u periodu od 2012. do 2014. godine.

– Pred Prvim, Drugim i Trećim osnovnim sudom u Beogradu vođeno je ili se još vodi oko 14.000 sporova i većina je okončana prvostepenim presudama u korist roditelja. Predškolske ustanove i Grad Beograd uložili su žalbe, ali se očekuje da ih Viši sud i Apelacioni sud odbace kao neosnovane. Grad Beograd će po detetu, u proseku, morati da isplati između 90.000 i 150.000 dinara, a ove sume će biti uvećane za iznos zakonskih kamata – kaže za Dečji sajt Mirjana Miljković, advokatica koja zastupa 110 roditelja.

Plaćano četiri puta više
Nezakonita naplata računa za vrtić, objašnjava naša sagovornica, odnosi se na period od 3. aprila 2010. do 31. decembra 2014. godine, kada su roditeljima stizale uplatnice sa zaduženjima mnogo većim od zakonom propisanih 20 odsto od ekonomske cene. Tako su roditelji u Beogradu tokom četiri godine plaćali skoro četiri puta više – umesto 2.666 dinara, koliko je iznosila petina ekonomske cene, mesečno su plaćali prvo 8.400, a zatim 9.700 dinara.

U toku su veštačenja
– Predmeti koji nisu okončani nalaze se u fazi veštačenja visine odštetnih zahteva. Očekujemo da će i oni biti okončani presudama u korist roditelja, jer se u suprotnom, ne bi ni radilo veštačenje. Neizvestan je samo iznos koji roditeljima treba da bude vraćen – objasnila je advokatica Miljković.

Foto: Mobincoo, Pixabay 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno