Aktuelno
06.04.2017.

Počeo upis prvaka: Pristižu roditelji i deca, ali nema gužvi

Škole u Srbiji od ove nedelje primaju prijave za upis đaka u prvi razred. Upis će trajati naredna dva meseca, ali i oni koji zakasne mogu to učiniti tokom leta, odnosno do kraja avgusta.

Procene Ministarstva prosvete su da će od 1. septembra u školske klupe sesti 68.000 do 70.000 prvaka, a ove godine u školu polaze mališani rođeni od 1.marta 2010. do kraja februara 2011. godine.

U Osnovnoj školi Kralj Petar Prvi, prvog dana ima roditelja koji su došli da upišu dete u školu, ali nema gužve. Direktor škole Mladen Stevanović kaže da se roditeljima ne žuri, jer imaju dva meseca pred sobom za predaju dokumenata i testiranje mališana.

On kaže da je za prijavu dece za upis u prvi razred neophodno poneti izvod iz matične knjige rođenih deteta, potvrdu o prebivalištu i lekarsko uverenje, a da se najčešcvhe naknadno donosi uverenje o završenom pripremnom predškolskom programu.

Lekarsko uverenje

Da bi dete dobilo lekarsko uverenje neophodno je da se obave pregledi specijalista: ORL, Oftalmologa, fizijatra, logopeda, stomatologa.

U prethodnih nekoliko godina škola Kralj Petar Prvi je upisivala više od 70 đaka pravaka. Tako će biti i ove. Jedan broj učenika će sigurno biti sa drugih opština - rekao je Stevanović za Tanjug.

Ono što privlači roditelje sa drugih opština da upišu svoju decu u OŠ Kralj Petar Prvi je, kako kaže, dobra organizacija, dva strana jezika.

Elektronska prijava

U školi je od ove godine uvedena i elektronska prijava za upis u prvi razred, tako da je prvo testiranje kod pedagoga ovih dana imao jedan budući prvak.

Pedagog škole Vesna Radonjić kaže da su na upisu roditelji uplašeniji od dece, te često svoj strah prenose i na decu.

Ona kaže da nema razloga za strah. Objašnjava da testiranje počinje razgovorom sa roditeljem i detetom, a da se nakon toga razgovara samo sa detetom.

- Taj razgovor ne sadrži ništa što dete u svom iskustvu već nije imalo. To su pitanja sa kojima se dete sretalo, bilo u vrtiću ili kroz neko do tada stečeno iskustvo - rekla je Radonjić za Tanjug.

Na testiranju se posmatra, kako kaže, kakva je pažnja deteta, koliko je ono u stanju da izdrži na jednom mestu tokom ispitivanja, na koji način prima instrukcije, da li dobro razume postavljeno pitanje.

Ko ne upiše dete u školu plaća kaznu

U školama će mesta biti za sve prvake, a kako je osnovno obrazovanje obavezno zaprećene kazne za roditelje ili staratelje koji ne upišu dete u školu su od 5.000 do 50.000 dinara.

Škola je dužna da, na zahtev roditelja, a u skladu s njenim mogućnostima, upiše svako dete s područja škole i s područja druge škole.

foto: roditelji.me, zelenaucionica
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno