Aktuelno
29.01.2017.

Zašto dečaci treba da prime vakcinu protiv HPV-a?

Virus HPV kod žena izaziva rak grlića materice, a kod dečaka rak usta, grla, penisa i anusa, rečeno je na tribini „Bel Medica“ posvećenoj borbi protiv raka grlića materice

Broj muškaraca obolelih od raka usta, grla i anusa raste u celom svetu. Jedan od glavnih izazivača ovih karcinoma je HPV virus - isti onaj koji izaziva rak grlića materice.

Međutim, za razliku od karcinoma grlića materice, za koji postoji jedostavan test kojim se on rano otkriva (Papanikolau test), za karcinome koji pogađaju muškarce, a izazvani su HPV-om, ne postoji nikakav test. I zato se ove vrste karcinoma otkrivaju u uznapredovaloj fazi. 

Vakcinacijom protiv HPV-a može se smanjiti rizik od obolevanja.

- Idealan uzrast za vakcinaciju protiv HPV-a i kod dečaka i kod devojčica je 11. i 12. godina. Prema najnovijim istraživanjima, ako se vakcina daje u ovom životnom dobu, onda je dovoljno da dete dobije samo dve doze vakcine u razmaku od šest do 12 meseci. Ako se sa vakcinacijom započne nakon 15. godine, obavezne su tri doze u roku od šest meseci – objasnio je dr Vladimir Vajs, ginekolog, pred punom salom novog medicinskog centra „Bel Medic“ na Slaviji, u Kneginje Zorke 7.

Vakcina se može davati do 26. godine života, mada se smatra da je efikasna samo kod osoba koje nisu seksualno aktivne, zato što tada nisu bile izložene ovom virusu. Virus HPV se, naime, prevashodno prenosi seksualnim putem.

Muškarci su često nosioci ovog virusa i mogu ga preneti svojoj partnerki. HPV vakcinacija dečaka zato nije korisna samo za njih same, već i za devojčice, odnosno kasnije žene, jer može smanjiti širenje ovog virusa.

Treba znati i to da kondom nije dovoljna zaštita od HPV-a jer se, osim seksualnim putem, ovaj virus prenosi i kožnim kontaktom.

foto: 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno