Aktuelno
08.03.2015.

EFEKAT LEPTIRA - Sve je važno. I sve je povezano

U utorak 24. marta od 17.30h održaće se druga Ženska konferencija “EFEKAT LEPTIRA - sve je važno i sve povezano” kao najava međunarodne konferencije koju The Art of Living Foundation (www.artofliving.org) organizuje već 7. godinu na Baliju.

Želja organizatora je da se deljenjem iskustava žena iz različitih sfera društva razume njena snaga i potencijal uloge u pozitivnoj društvenoj promeni.

Ovogodišnje učesnice su:

- Zorica Mršević, naučna savetnica Instituta društvenih nauka
- Ivana Ćirković, do nedavno direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade RS
- Ana Martinoli, docentkinja Fakulteta dramskih umetnosti
- Snežana Jandrlić Momčilović, vlasnica makrobiotičkog restorana i keteringa Priroda
- Aleksandra Denda, članica duhovne škole Istoka – Šri Satya Sai Babe
- Aleksandra Kurilić, članica Beogradske filharmonije.

Obrazovanje devojčica

Generalno, međunarodna Ženska konferencija na Baliju je posvećena edukaciji devojčica.

Zorica Mršević, naučna savetnica Instituta društvenih nauka

Dr Zorca Mršević trenutno radi kao naučna savetnica u Institutu društvenih nauka u Beogradu. Bila je zamenica republičkog Ombudsmana, zadužena za rodnu ravnopravnost i prava osoba sa invaliditetom, gostujuća profesorka na Pravnom fakultetu Univerziteta Ajova i na Centralno evropskom univerzitetu u Budimpešti. Polje njenog naučnog interesovanja i društvenog angažmana obuhvata pitanja rodne ravnopravnosti, nasilja, mira, protiv diskriminacije, prava LGBT osoba i sl. Dr Mršević je autorka 24 knjige i više od 400 naučnih radova objavljenih kod nas i u inostranstvu.

Etičnost u poslovanju

“Etika i liderstvo - gde razgovor ima uticaj”

Ivana Ćirković, direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade RS

Na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirala je molekularnu biologiju i fiziologiju, nakon čega završava specijalističke studije u oblasti roda i kulture na Fakultetu političkih nauka. Radila je u Ministarstvu prosvete i sporta kao šefica Odseka za omladinu, zatim u kabinetu potpredsednika Vlade kao deo Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva. Niz godina volontirala je u Evropi, jugoistočnoj Aziji i na Bliskom istoku.

Dobitnica je nekoliko stipendija iz oblasti rodnih studija, ljudskih i manjinskih prava, omladinskih politika, humanitarne diplomatije, nemačkog jezika i dr. Na inicijativu organizacija civilnog društva, predložena je za direktorku Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade RS. Tu funkciju je obavljala od 2011. do marta 2015. godine.

Društveni mediji

“Društveni mediji - gde tvoj glas ima uticaj”

Ana Martinoli, docentkinja Fakulteta dramskih umetnosti

Predaje, pravi i voli – radio. Odrastala je na radiju B92 čitavih 17 godina - kao novinarka, producentkinja, direktorka programa. Autorka brojnih društveno odgovornih radio kampanja i jednog radio dokumentarca u 6 epizoda.

Predaje na Fakultetu dramskih umetnosti i UNESCO master programu Cultural Policy and Management pri Univerzitetu umetnosti u Beogradu.
Najviše strpljenja ima za svoje studente, najmanje za samu sebe. Pažljivo neguje i srčano brani urođenu introvertnost.

Briga za prirodu

“Onog momenta kada počnemo da se udaljavamo od sebe i povezanosti sa prirodom, tada počinjemo i da zagađujemo i uništavamo našu planetu.“
Snežana Jandrlić Momčilović, vlasnica makrobiotičkog keteringa Priroda Plus

Završila Petu beogradsku gimnaziju, muzičku školu/solo pevanje i Orijentalistiku. Sa makrobiotikom se upoznala u Holandiji 1987. godine dok se bavila jazz muzikom i to je bio novi životni put. Uvek je intuitivno osećala da mora da iskoči iz mašine svakodnevice. Pokrenula je mnogo inicijativa za očuvanje životne sredine i podizanje ekološke svesti: pravila emisije i seminare na temu zdravog života i makrobiotičke ishrane.

Vodila je makrobiotički restoran Priroda, a sada vodi makrobiotički ketering Priroda Plus.

Mir u svetu

Od sedam biliona ljudi na ovoj planeti, veoma mali procenat je onih koji izazivaju terorizam i nasilje. Ipak, ceo svet oseća njihov uticaj. Zar nije moguće i obrnuto?

Aleksandra Denda, članica duhovne škole Istoka – Šri Satya Sai Babe

Krajem osnovne škole počinje da se zanima za duhovnost i ezoteroju. Sama ih proučava kroz pravoslavlje i modernu psihologiju. Kasnije se susreće sa istočnim znanjima. Njen učitelj Šri Satja Sai Baba podučava jedinstvu svih religija koje jednim imenom zove Ljubav. On je osnivač svetskog Satja Sai Instituta za edukaciju u duhu ljudskih vrednosti na kome je Aleksandra dobila diplomu prvog stepena. Edukacija se temelji na usvajanju 5 ljudskih vrednosti čiji je osnovni cilj dobar karakter. Obožava duhovnost i kaže da je to jedina nauka koja nas uči kako da budemo srećni.

Biti to što jesi

“Najbolji način da nešto promeniš je da promeniš sebe. Jer, naše misli i akcije utiču na svet oko nas. Biti lepa, znači biti svoja. Ne treba da budeš prihvaćena od drugih, već treba da prihvatiš sebe.”

Aleksandra Kurilić, članica Beogradske filharmonije

Završila je studije viole na Kijevskom Državnom Konzervatorijumu P.I.Čajkovski. Bila je stalna članica Umetničkog ansambla VS Stanislav Binički i nastupala sa orkestrima u zemlji i inostranstvu (Simfonijski orkestar RTS, Kraljevski gudači Svetog Đorđa, Teatar T, Madlenianum i drugi). Bila je članica Orquestra da Madeira iz Portugala i predavala na Conservatorio Escola Professional das Artes da Madeira. Od 2009. godine članica je kamernog orkestra Nemanje Radulovića - Double Sens. Od 2002. godine stalna je članica Beogradske filharmonije.
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno