Aktuelno
21.02.2015.

U Srbiji zaposleno samo 40 posto žena

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je u Srbiji zaposleno samo 40 odsto žena, dok u Evropskoj uniji taj procenat dostiže gotovo 60 odsto

"Naš cilj je da žene rade i budu slobodne i da nema nikakve vrste diskriminacije", kazala je Mihajlović koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Ona je, nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju Koordinacionog tela i Agencije Ujedinjenih nacija (UN) za rodnu ravnopravnost I osnaživanje žena, istakla da je to poseban dokument koji pokazuje podršku UN strateškim ciljevima Vlade Srbije, među kojima je I rodna ravnopravnost.

"Temelji rada Koordinacionog tela su političko osnaživanje žena, nova legislativa i osnaživanje žena za ulazak u biznis. Mi radimo na izradi Akcionog plana za 2015. godinu koji će biti gotov do 1. marta, a koji treba da pomogne ostvarivanju politike jednakih mogućnosti", dodala je Mihajlović i pozvala sve žene da podrže promene koje čini Vlada Srbije i da "nikada ne pristaju ni na šta manje od rodne ravnopravnosti".

Komentarišući Memorandum, direktorka Kancelarije UN-Women za Srbiju Asja Verbanova istakla je da pitanje rodne ravnopravnosti nije završeno pitanje ni u jednoj zemlji u svetu.

Ona je podsetila da je ove godine 20 godina od usvajanja Pekinške platforme za akciju, te da je zadatak svih sektora civilnog društva da se uključe u unapređenje položaja žena.

"Cilj platforme je da svaka žena može da radi, bude oslobođena od bilo kakve vrste diskriminacije i nasilja i u tome treba da učestvuju svi, jer to nije zadatak samo jedne institucije", rekla je Verbanova.

izvor: Beta

foto: gsquireindia.com

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno