Aktuelno
14.08.2014.

I filozofi leče dušu

Međunarodna konferencija filozofskih praktičara, najveći svetski događaj te vrste, počinje 15. Avgusta u Beogradu. Na Zapadu je, naime, uveliko raširena terapija koja zamenjuje klasičan odlazak kod psihoterapeuta, čiju ulogu preuzimaju filozofi. To su takozvana filozofska ili praktična savetovališta.

- Gosti našeg grada biće filozofi iz više od 40 zemalja sveta, među njima i jedan od rodonačelnika ove discipline, američki naučnik Lu Marinof, autor knjige „Platon, a ne Prozak“. Ovo delo prevedeno je na više od 50 svetskih jezika - kaže dr Aleksandar Fatić, organizator skupa.

Uz Marinofa, gosti Beograda biće i dr Ran Lahav, profesor Anders Lindset, profesorke Lidija Amir, Ora Grudendard...
Mnoga imena svetske filozofije biće gosti Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, koji je organizator ove manifestacije, a koliko je događaj važan govori i podatak da će tekstovi koji budu izneti na ovom skupu biti štampani u posebnoj knjizi u Kembridžu.

Priređivač će biti profesor dr Aleksandar Fatić, sa našeg instituta i profesorka Lidija Amir sa Univerziteta u Tel Avivu. Specijalno izdanje časopisa „Filozofikal praktis“ koji izlazi u Njujorku, a uređuje ga sam Lu Marinof, biće posvećeno beogradskoj konferenciji, a dr Aleksandar Fatić, kao organizator ovog skupa, biće i gost urednik.

Kada je reč o Istočnoj Evropi, Srbija će ovim događajem biti prva zemlja i lider u ovoj novoj filozofskoj oblasti koja je od osamdesetih godina prošlog veka dramatično narasla u Severnoj Americi, ali i širom Evrope. U našoj zemlji je, istovremeno, osnovano prvo udruženje za filozofsku praksu u celom regionu, koje radi po standardima i u skladu sa Američkom asocijacijom za filozofsku praksu, najuticajnijom u svetu.

Osim Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, koorganizatori konferencije su Fakultet za medije i komunikacije i Srpsko udruženje za filozofsku praksu.

foto: 6yka.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno