Aktuelno
03.06.2014.

Simulacija testa za malu maturu

Kako se testiranje za male maturante u junu približava, tako raste i napetost među đacima, ali i roditeljima. Evo jedne vesti koje će svima njima olakšati pripremu i pomoći im da saznaju koliko su zapravo spremni za polaganje završnog ispita.

Na sajtu www.mala-matura.com dostupan je onlajn probni test, koji je urađen po ugledu na zvanični koji će đaci polagati u junu. Zadaci su uzeti iz zbirke Ministarstva prosvete, a broj zadataka i vreme koje je dozvoljeno za njihovo rešavanje će biti kao na pravom ispitu. Ove godine je posebno zanimljivo to što će đaci na raspolaganju imati i simulaciju kombinovanog testa.

- Kombinovani test je ove godine privlačio najviše pažnje malih maturanata. Mogućnost da se testiraju onlajn, od kuće, kad god za to imaju vremena, znatno će im olakšati pripremu. Na taj način će imati priliku da provere šta još nisu dovoljno savladali od gradiva, te šta bi trebalo još da obnove - objašnjava Aleksandra Prokopijević, profesor srpskog jezika u Srednjoj školi za informacione tehnologije ITHS.

 

Test se može raditi i putem mobilnog telefona zahvaljujući besplatnoj aplikaciji koja se može preuzeti na sajtu mala-matura.com. Do sada je zabeleženo više od 10.000 preuzimanja ove aplikacije.


Ako im je još nešto ostalo nejasno ili im zatreba pomoć, na raspolaganju im stoje profesori Srednje škole za informacione tehnologije ITHS, koji odgovaraju na pitanja osmaka. Dok se pripremaju za ispit, mali maturanti mogu besplatno da četuju sa profesorima i pitaju ono što ih još muči.
 
Konsultacijama se svako dete može priključiti veoma lako, dok uči na platformi sajta, klikom na polje u levom uglu, sa oznakom chat. Termini za konsultacije su: svakog radnog dana, u periodu od 11h do 12h, za matematiku, i od 12h do 13h, za srpski jezik i književnost.
 

-Od pitanja koje postavljaju na konsultacijama iz matematike decu najviše muče jednačine i procenti, kao i geometrija. Iz srpskog jezika najteži su im akcenti, glasovne promene, kao i tvorba reči. Ono što im olakšava pripremu je što mogu da četuju i sa svojim vršnjacima i razmene iskustva, te saznaju kako oni

napreduju u učenju - dodaje profesorka Prokopijević.

 

Da bi im priprema male mature bila još zanimljivija i dinamičnija, na sajtu osmaci mogu pogledati iemisije iz srpskog i matematike, u kojima profesori objašnjavaju kako da najlakše savladaju Pitagorinu teoremu, razlomke, stepenovanje, sintagme, glasovne promene i sl. Ove emisije se takođe mogu gledati na sajtu na sledećem linku.

Ostavi komentar

Preporučeno