Doručak je najvažniji obrok u toku dana, ali ne ako se brzinski kupi u pekari ili se svede na industrijske slatkiše i slaniše. On treba da bude zdrav, da sadrži sve neophodne hranljive materije i da deci bude ukusan. Kada vam ponestane ideja, isprobajte neku od ovih naših. 

Domaći humus
Potrebno je

800 g leblebija, 4 kašičice tahinija (paste od susama), 2 čena belog luka, 6 kašika maslinovog ulja, 3 kašike limunovog soka, 1 kašičica morske soli, paprika i peršun ( po želji)

Priprema
Leblebije ostavite da odstoje u vodi tokom noći, pa ih narednog dana kuvajte oko sat vremena na srednjoj temperaturi. Procedite ih, ostavite da se malo prohlade. Potom ih stavite u blender, dodajte iseckani beli luk i so, i miksujte postepeno dodajući tahini, sok od limuna i maslinovo ulje. Kada smesa postane kompaktna, humus servirajte uz rotkvice naseckane na listiće. 

Smuti sa zobenom kašom i bobičastim voćem

Potrebno je
1 čaša jogurta, 100 ml mleka, 2 kašike zobene kaše, 1 manja banana, šaka smrznutog ili svežeg bobičastog voća, malo meda

Priprema
Sve sastojke stavite u blender i mutite dok smesa ne postane glatka. Pre serviranja ostavite da odstoji nekoliko minuta. 

Biskvit sa bananom i jogurtom

Potrebno je
1 čaša jogurta, 1 čaša ulja, 3 čaše brašna, 3 jajeta, 1 prašak za pecivo, kristal šećera po ukusu, 1 veća banana, rendana kora nanandže

Priprema
Rernu zagrejte na 180 C. Sjedinite prvo suve sastojke, pa postepeno dodajte jaja, ulje i jogurt. Ukoliko je smesa suviše gusta, dodajte i malo mleka. Potom izgnječite bananu, dodajte je u smesu zajedno sa rendanom korom narandže. Sipajte u dobro podmazan pleh i pecite 35-40 minuta. Na kraju možete blago posuti prah šećerom. Služite sa svežim jagodama ili bananom. Smesu možete peći i u modlicama za mafine što će klincima biti lakše za pakovanje. 

Namaz sa avokadom 

Potrebno je
1 avokado, so, malo limunovog soka, beli luk u prahu, kašika-dve masilinovog ulja

Priprema
Mekani deo avokada izgnječite, dodajte ostale sastojke, pa mešajte dok smesa ne postane kompaktna. Namažite na tost hleb, pa preko njega stavite rotkvice iseckane na listiće, rukolu, čeri paradajz ili neko drugo sveže povrće koje dete voli. Ovaj namaz možete da poslužite i sa barenim jajima. 

Domaća pašteta od tunjevine 

Potrebno je
1 manja konzerva tunjevine (dobro ocedite višak ulja), mala glavica crvenog luka, nekoliko maslina, malo maslinovog ulja, sok od pola limuna, malo soli i vrlo malo bibera

Priprema
Sve sastojke dobro izmiksajte štapnim mikserom. Čuvajte u frižideru u staklenoj posudi. 

foto: nytcooking, cosinavital, recetario, tudespensa, okdiario, elmundo