Porodični odnosi
12.04.2019.

Odmerite svaku reč

Svaki roditelj želi da njegovo dete izraste u odlučnu i nezavisnu osobu punu samopouzdanja koja lako donosi odluke i zna da se izbori za sebe, ali rezultat nije uvek takav. Kad dete, umesto onoga što su oni želeli, postane preoseljivo, ranjivo, neodlučno i nesigurno, mame i tate počinju da se pitaju kako je do toga došlo, a uzrok leži u naizgled bezazlenim rečenicama koje su izgovarali u nekim situacijama. Zato u razgovoru s decom, bilo da ih kritikujete ili savetujete, izbegavajte rečenice koje mogu da budu pogubne za njihovo samopouzdanje i samopoštovanje.

Ako ne budeš dobar, neću te voleti
Dete će, kada čuje ovako nešto, možda pokušati da postupa ispravno, ali će svoje želje i očekivanja da stavi u drugi plan, Trudiće se da ispunjava ono što drugi očekuju od njega, ono što drugi smatraju da je ispravno, bez obzira na to kao se ono oseća. To, nažalost, neće ostati negde u detinjstvu pa će to dete, kada sazri i postane samostalna osoba, nastojati da uvek ispunjava tuđa očekivanja i želje. Živeće u ubeđenju da nije dovoljno dobro, da će ga drugi zbog toga odbacivati ili ga neće voleti.

Nemoj da me sramotiš
Deca često samo žele pažnju, a ne znaju kako to da izraze na pravi način. Ukoliko im se izgovara ova rečenicu, počeće da razvijaju komplekse i misliće da su sramota ne samo za roditelje već i za druge ljude. To će kod njih izazvati osećaj niže vrednosti, manjak samopouzdanja i dovešće do zatvaranja u sebe.

Ja sam bio odličan kada sam bio tvojih godina
Možda mislite da ćete na ovaj način da ih podstaknete da budu bolji, ali će kod deteta ovo izazvati potrebu da se stalno dokazuje da bi vam pokazalo da je vredno vaše ljubavi. Tako neće znati da uživa u malim uspesima i napretku i uvek će misliti da nije dovoljno dobro. Svako dete svoje roditelje doživljava kao osobe koje sve znaju, koje su im podrška i preko kojih treba da formiraju odnos prema svetu i sebi, pa zato nemojte da ih poredite ni sa sobom ni sa drugima.

Kako je tvoja drugarica dobila 5 a ti 3?
Kao što  ne treba da ih upoređujete sa vama kada ste bili mali, to nije dobro to činiti ni sa njihovm vršnjacima. Roditelji međutim često ovakve rečenice koriste da bi dete podstakli na zdravu konkurenciju, ohrabrili ga da se pokrene i napreduje, ali ovo će imati samo suprotan efekat. Upoređivanje s drugima nastaviće se i kada dete odraste i bude zrela osoba, ali će to uvek biti na njegovu štetu. Uvek će misliti da su drugi bolji, uspešniji, lepši...

Ne želim više da te vidim
U besu roditelji znaju da izgovore čak i ovako teške reči. Ova rečenica je strašno ozbiljna za dečje uši, pošto će je svako dete shvatiti bukvalno. Pratiće ih osećaj i krivice i ubeđenje da su ona smetnja roditeljima da žive onako kako žele. Osetiće se nevoljeno i neželjeno, a to nikako ne želite.

foto: uplifrfamilies, hope1032, frreepik

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

27.
Oct
2023
Porodični odnosi
31.
May
2023
Porodični odnosi