Porodični odnosi
01.11.2018.

Zabavite ih i zabavite se

U kasno popodne, kad se vratite s posla i pokupite decu iz vrtića, vi ćete već biti na izmaku snage, a oni puni energije. Vas će čekati kuvanje ili podgrevanje ručka, pranje sudova, spremanje večere, kačenje ili skupljanje veša, tuširanje dece koja, dok sve to radite, idu za vama i ponavljaju "Meni je dosadno", "Mama, igraj se sa mnom". Izvesno je da u većini slučajeva nećete moći da zapostavite sve obaveze, ali je još izvesnije da će vam deca brzo porasti i da će vam biti žao što se niste više zabavljali sa njima.
Da ne bude baš tako nudimo vam 15 sjajnih ideja koje će vam ulepšati tmurne jesenje večeri i izmamiti osmeh na lice i vama i vašim klincima. 

1. Organizujte rođendansku žurku za omiljenu lutku. Uvijte nekoiko malih poklona, ukrasite sobu balonima, a možete i da napravite malu šarenu tortu od plastelina. 

2. Napravite izložbu omiljenih plišanih igračaka. Poređajte ih po sobi, pa pričajte sa njima i o njima. Setite se od kada ih imate, kakvi su, zašto ih dete voli...

3. Kampujte u dnevnoj sobi. Od čaršava i stolica napravite šator, napunite ga jastučićima, upalite baterijsku lampu, čitajte omiljenu knjigu, pričajte kako ste proveli dan ili o bilo čemu drugom što dete voli. 

4 Pravite nakit od školjkica koje ste letos doneli sa mora, od perlica sa starog nakita ili od makarona koje ćete obojiti temperama i nanizati na konac.

5. Jednobojne stare pamučne majice ukrasite bojama za tkaninu. Dete će uživati, a uz to će imati jedinstvenu majicu kakvom niko drugi ne može da se pohvali.

6. Napravite kuglanu od flašice napunjenih vodom i malo teže lopte i organizujte porodično takmičenje.

7. Nabavite male saksije, zemlju i semenje začinskog bilja. Ovo neće biti jednokratno uživanje jer će dete iz dana u dan brinuti o svom zasadu, zalivaće ga, pleviće travke, pa će postati znatno odgovornije pošto ste mu poverili tako važan zadatak.

8. Organizujte foto snimanje, kao da ste manekeni. Oblačite se za različite prilike, menjajte šešire, kape, poze pa fotografišite jedni druge. Obavezno napravite barem jedan set fotografija na kojima ste u najmanju ruku čudno obučeni, biće vam smešne svaki put kad ih pogledate.

9. Napravite piknik na terasi ili na podu dnevne sobe. Za to vam ne treba poseban povod, svaki dan je podjednako dobar. 

10. Uvežbajte neku kratku, laganu pesmicu koju ćete svi zajedno, porodično otpevati i snimiti diktafonom telefona.

11. Pomozite detetu da spremi sendviče ili neko jednostavno jelo za večeru pa je poslužite ostatku porodice, kao u pravom dobrom restoranu.

12. Orgainzujte kviz sa pitanjima na koje će i dete znati odgovor. Precizirajte vreme za odgovore i pripremite nagrade za pobednike.

13. Nabavite deci flomastere i markere koji se peru vodom i dozvolite im da ukrase prozore svoje sobe. Dajte im ideju... Nek to budu veseli motivi koji će, kad počnu kiše, obojiti tmurnu jesen.

14. Od jastučića, stolica, kutija i flaša napravite mali poligon sa preprekama u dnevnoj sobi. Probudite avanturistu u njemu.

15. Zamenite uloge tako da dete barem sat vremena bude roditelj: To će vas zabaviti, a detetu će pomoći da lakše i bolje razume neke od vaših postupaka koji mu se ne dopadaju. 

foto: littlestepsasia, growingkidsministry, readersdigest,liveabout 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

27.
Oct
2023
Porodični odnosi
31.
May
2023
Porodični odnosi