Porodični odnosi
08.07.2018.

Pripremite dete za prinovu

Nijedno dete nije u stanju da shvati ozbiljnost izreke "Pažljivo biraj želje, mogu da ti se ostvare", posebno ne ona sasvim mala. Naručuju  jednoroge i krilate konje, rakete kojima će obići svet, traže od roditelja supermoći i još svašta nešto što, pa se čude što to nikad neće dobiti.
Naručuju oni i nove igračke, kišu da bi gazila po barama, sneg da bi se sankala, naručuju od majki da im rodi brata ili sestru, a onda se, kad se želje ostvare, a posebno ova poslednja, nađu u čudu. Taj zamotuljak donet iz porodilišta samo spava, jede, puni pelene i pleni pažnju i roditelja i svih koji im uđu u kuću, a oni su očekivali druga za igru.

Raduju se, ali su uplašeni. Srećni su, ali i zbunjeni.
E, ovde vi stupate na scenu!

Na vreme upoznajte prvenče s promenama koje slede
Tokom trudnoće pričajte sa detetom o tome šta znači imati bebu u kući, čitajte mu o tome, dozvolite mu da učestvuje u odabiru stvari i garderobe za bebu. Nudite mu da drži ruku na vašem stomaku, kako bi osetilo bebine pokrete, i da joj se obraća. Detetu na vreme predočite da ćete nekoliko dana biti odsutni zbog porođaja, objasnite mu šta će se sve promeniti kada beba stigne u kuću, ali mu uz to naglašavajte da se vaša ljubav prema njemu neće smanjiti niti će nestati.

Potrudte se da beba "donese" poklon bratu ili sestri
Prvi kontakt između vaše dece treba da bude poseban, miran i tih, bez rodbine i prijatelja. Starijem detetu, posebno ako je malo, objasnite da sa bebom dugo neće moći da se igra, pokažite mu koliko je krhka i nežna i naglasite da ne sme da uzima bez vašeg odobrenja i prisustva. Da bi upoznavanje prošlo što bolje, potrudite se da beba bratu ili sestri "donese" neki poklon. 

Ne terajte dete da guši i skriva svoje emocije
Ukoliko vaše dete u početku bude tužno, uplašeno, besno i nespremno da prihvati bebu, dopustite mu da izrazi emocije na prihvatljiv način. Plač je u redu, ali povređivanje bebe nije, a vi možete da očekujete i jedno i drugo, pa bi valjalo da puno razgovarate i da ga slušate.

Motivišite ga da vam pomaže jer "ništa ne možete bez njega"
Da bi se dete osetilo posebno, da bi sebe doživljavalo kao veliko i važno, i da ne bi imalo utisak da je isključeno iz važnih stvari, motivišite ga da vam pomaže oko bebe. Neka vam dodaje pelene i odeću, neka vam pomaže prilikom kupanja, dozvolite mu da zajedno sa vama gura kolica i da čuva brata/sestru dok vi odete do toaleta...
Trudite se da vam beba u što manjoj meri remeti rutinu. Ukoliko je dete redovno išlo u vrtić, na trening ili na rođendane drugara, nemojte to da menjate kada stigne beba, ma koliko da vam je teško da se organizujete. Dete ne sme da oseti da mu je zbog novog člana porodice uskraćeno nešto što voli i što mu je važno, jer će onda za to okriviti mlađeg brata ili sestru.

Ne ostavljajte mu prostora da pravi gluposti
Mnoga deca će zbog ljubomore nastojati da na svaki mogući način privuku maminu pažnju dok ona doji, kupa ili uspavljuje bebu. Prosuće čašu soka na tepih, gurnuće čitavu rolnu toalet papira u WC šolju, mučiće psa, plakaće i dramiće bez razloga... Da vam se to ne bi desilo, gledajte da ga uposlite nečim što voli i što će ga okupirati dok se vi posvetite bebi. Idealno bi bilo da to ne bude gledanje crtaća ili igranje igrica na računaru i telefonu, već crtanje, slaganje kockica, ređanje autića ili lutkica. 

Svakog dana provedite neko vreme samo sa njim
U prvim mesecima bebinog života nije lako naći vreme ni za odmor, ni za kućne obaveze, ni za starije dete. Sve može da čeka, dete nikako i zato se trudite da svakog dana odvojite malo vremena samo za vas dvoje. Možete da se mazite i gnjavite dok beba spava, da pobegnete do parka dok je tata čuva, da ga odvedete do vrtića ili na rođendan kod drugara, da čitate priče pred spavanje... Nije važno šta ćete raditi, važno je da to bude samo vaše vreme jer dete mora da oseti da vam je važno i da mu beba nije preotela roditelje.

Učite ga da prepoznaje poruke mlađeg brata ili sestre
Naučite dete šta znači kada beba guče, kako plače kada je gladna, a kako kada je nešto boli. Naučite ga da prepozna kada je nervozna, a kada joj se spava. Vremenom će starije dete početi da doživljava bebu kao osobu koja ima karakter, osećanja i potrebe, baš kao i ono samo, pa će se tako zbližiti sa njom. 

foto: Tendenzias.com, Pequeñín, xanimxatin.com, vix

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi