Porodični odnosi
18.09.2017.

Niko bliži od brata i sestre

Ako se ne računa odnos roditelja i dece, najveći stepen povezanosti postoji između braće i sestara. Ta doživotna veza određuje naš odnos prema braku, prijateljstvu, socijalnim kontaktima, a istraživanja su pokazala da oni koji su bliski sa braćom i sestrama imaju veći osećaj sigurnosti, kako u detinjstvu, tako i kasnije tokom života, manje su skloni depresiji i usamljenosti.

Odnosi sa braćom i sestrama su složeni. Uglavnom su pretežno prijateljski, zasnivaju se na poverenju, zajedništvu i ljubavi, a mogu da sadrže elemente rivaliteta, zavisti, lubomore, pa i neprijateljstva.
– Najčešće ovaj odnos odlikuje sve to u isto vreme. Ne postoji odnos koji ne sadrži i pozitivna i negativna osećanja, a što je odnos intenzivniji, intenzivnija su i osećanja. Važno je samo da postoji dominacija pozitivnog – objašnjava Aleksandra Solujić, psiholog.

Ne lepite im etikete
Porodica, ističe naša sagovornica, utiče na ličnost tako što postoje očekivanja prema svakom članu.
– Na primer, često se očekuje da starije dete brine o mlađem i da bude razumnije, dok za mlađe dete postoje drugačiji kriterijumi, a očekivanja zavise i od pola. U porodici se deca obeležavaju na razne načine, pa je jedno uvek zlatno, vredno, sposobno, uvek ispravno, a drugo je pak crna ovca, gubitnik, "smotanko... – objašnjava psiholog.
U svakoj porodici postoje očekivanja od prvorođenog i svakog sledećeg deteta, drugačija očekivanja od sinova i ćerki, ali očekivanja zavise i od onoga što dete trenutno pruža, što kasnije može da utiče na njegov identitet.

Poštujte razlike među njima
– Dešava se da se očekivane karakteristike i stvarne karakteristike neke osobe podudaraju, ali se dešava da nije tako. Ta očekivanja kasnije u životu mogu da se pretvore u teško breme i zato, bez obzira na to koliko dece imate i kog su pola, uvek imajte na umu da će njihove individualne razlike i način na koji ih vaspitavate odrediti i njihov međusobni odnos tokom odrastanja.
Najbolji recept je da poštujete ličnost svakog deteta i da kod njega negujete osobine koje biste želeli da ima. Prema svakom detetu ponašajte se kao prema individui, a u situacijama kada se posvađaju podstičete ih da sami reše međusobne sukobe.

Ne stvarajte rivalitet
Intervenišite samo ako dođe do tuče, a udruživanja protiv vas podržavajte jer to jača vezu među njima. Prema istraživanjima, najviše se sukobljavaju deca kod kojih je razlika od dve do četiri godine.
– Podstičite ih da se drže zajedno, ali ne i da isključuju vršnjake, jer su im potrebni i drugari. Nemojte da poredite decu, jer svako ima svoj razvojni put. Komentari tipa „kako on to može, a ti ne“, samo će ojačati ljubomoru i potrebu za dokazivanjem, pa zato ističite njihovu različitost, ali samo kao skup vrlina i mana koje ih čine drugačijim i posebnim. Budite dosledni i nijednog trenutak ne dozvolite da jedno dete oseti da favorizujete drugo.
Foto: Pixabay
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi