Dojenje
15.11.2017.

Naše trudnice su super đaci

Nisu razmažene, ništa im nije teško, vesele su, optimistične, radoznale, nemaju strah od porođaja, a od juče ne strepe ni od dojenja jer su prisustvovale  "Kod zidića" na 17. radionici za podršku dojenju u organizaciji Dečjeg sajta. Ako je i bilo nekih nedoumica, otklonili smo ih. Ako je nekoj bila potrebna podrška, pružili smo joj je. Odgovorili smo na sva postavljena pitanja, pa čak i na ona koja se ne izgovaraju glasno, pa smo ih na kraju ispratile sa uverenjem da će biti sjajne majke i da će njihove bebe dugo sisati.

Većina njih se, kako same rekoše, ne plaši porođaja, ali je većina strepela od dojenja i od potencijalnih problema sa laktacijom od mastitisa, ragada, male količine mleka, lošeg napredovanja beba. Neke su od prijateljica i sestara čule da to nije lako, drugima su ginekolozi saopštili da žene sa uvučenim bradavicama ne mogu da doje, a treće su, rešene da svom detetu pruže ono najbolje, svoje mleko, došle da od Tereze Kiš Miljković, vršnjačke savetnice, nauče što više o važnoj obavezi koja im predstoji.

– Nije tačno da majke sa ravnim i uvučenim bradavicama ne mogu da doje bebe. Kod njih to ne ide s lakoćom, ali uz malo truda i adekvatnu pripremu u poslednjim mesecima trudnoće to može da se reši. Najvažnije je da bebu stavljate na dojke da sisa jer su njena usta idealna „spravca“ za izvlačenje bradavica. Uostalom, mleko ide iz dojke a ne iz bradavice – objasnila je Tereza i uz to ispričala kako se sprečava pojava ragada, kako se neguju dojke i bradavice, kako se sprečava mastitis i još mnogo toga.
U pomoć su joj priskočili i prijatelji Dečjeg sajta, predstavnici kompanije MCG, generalnog zastupnika „Philips Aventa“, koji u svojoj bogatoj ponudi imaju i niplete i silikonske bradavice, ali i pumpice za izmlazavanje mleka, blendere 4 u 1 i još mnogo korisnih proizvoda koji će budućim majkama umnogome olakšati život.

– Došla sam da ne bih ponovila grešku koju sam napravila s prvim detetom. Do šestog meseca sam ga isključivo dojila, a onda sam, kad je stiglo proleće i kad smo počeli mnogo vremena da provodimo napolju, počela da se izmlazavam i da ga svojim mlekom hranim na flašicu. Bilo me je sramota da dojim u javnosti, a on više nije hteo da sisa. Nekako smo izgurali do godinu dana i ja sada želim da dočekam drugo dete spremnija – ispričala nam je Milica (31).
Ona je već ušla u sedmi mesec trudnoće, čeka devojčicu, a sin Aleksej ima tek 13 meseci.
– Njega smo dugo čekali, pa nismo ni sanjali da će nam drugi put sve ići brže i lakše. Ali eto... Srećni smo – poverila nam se Milica zahvaljujući čijem primeru su neke trudnice po prvi put čule da beba može da sisa iako je mama opet trudna.

Iako dobrog raspoloženja i smeha nije manjkalo, atmosferu je dodatno relaksirao dr Aleksandar Antović iz kompanije „Bio Save“, koji je, govoreći o setu za uzimanje i čuvanje matičnih ćelija iz pupčanika, pominjao neke zaboravne mame i još zaboravnije očeve, ali je i pored toga izazvao veliko interesovanje za najsavremenija medicinska dostignuća.
A da bi se o nicanju zubića i grčevima kod beba pričalo bez grča, pobrinula se Marija Krivačić iz „Alpen Farme“ koja u paleti homeopatskih proizvoda „Mama Natura“ ima lekove i za ove dve tegobe. Blaženka i Ivana iz „Dunav osiguranja“ predstavile su program stipednijskog osiguranja „Naše dete“ i otkrile da će dete za samo 1.000 dinara ili 10 evra mesečno, ako se ovi iznosi uplaćuju od njegovog rođenja, kad napuni 19 godina na računu imati zavidnu svotu za školovanje ili neke druge namene.

– Prvo ste nam odagnali strah od dojenja, onda ste nas uputili u tajne personalizovane medicine i rešili dva problema koja pogađaju skoro sve bebe, a na kraju ste nas naučili i kako da im uštedimo za školovanje. Pa kud’ ćete više – rekla nam je jedna buduća mama na rastanku.
Eto Dečjem sajtu zadatka – da nadmaši sebe.

Foto: Dečji sajt

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno