Keleraba sa spanaćem i pastrmkama

Potrebno je
800-900 g kelerabe, uključujući i listove, 300 g fileta dimljene pastrmke, 200 g spаnаćа, 250 ml neutralne pavlake, 100 ml mlekа, sok od ½ limunа, 2 kašike senfa, morska so, beli biber, maslinovo ulje

Priprema
Ogulite kelerabu i isecite je na kolutove debljine 3 mm, a listove operite i isecite na sitne komade. Isperite spanać pod mlazom vode i odstranite debele peteljke, pa ga ostavite da se prosuši, a u međuvremenu u šerpici zagrejte pavlaku, mleko, senf, limunov sok, malo soli i bibera, dobro izmešajte i pustite da provri. Vatrostalnu posudu podmažite uljem, poređajte sloj kelerabe, posolite i pobiberite, poređjte trećinu iseckanih fileta pastrmke, pospite spanaćem i listovima kelerabe, pa ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke. Kelerabu stavite na vrh, pa sve zalijte mlekom koje ste prokuvali sa pavlakom i senfom. Pecite na 200 stepeni oko 40 minuta, dok keleraba ne omekša i dok jelo ne porumeni.

Foto: rocketandsquash.com

Rolat sa džemom i bananama

Potrebno je
3 banane, 6 jaja, 6 kašika šećera, 6 kašika brašna, 1 kesica praška za pecivo, 1 kašičica ekstrakta vanile, 200 g džema od kajsija ili čokoladnog krema, 250 g umućenog šlag-krema, prah-šećer

Priprema
Umutite čvrst sneg od belanaca, dodajte šećer pa nastavite da mutite još nekoliko minuta. Umešajte žumanca i ekstrakt vanile, a zatim i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Smesu izlijte na veliki pleh obložen pek-papirom i pecite pet do 10 minuta na 180 stepeni, dok kora ne porumeni. Ostavite je da se prohladi nekoliko minuta, pa je pažljivo urolajte sa papirom, a zatim umotajte u mokru krpu. Kad se ohladi koru premažite najpre džemom ili čoko-kremom, a zatim šlagom. Duž jedne ivice poređajte banane pa sve lepo urolajte.
Rolat pospite prah šećerom i ostavite da odstoji nekoliko sati. Secite neposredno pre služenja

Foto: vskitchen.com