Piletina sa spanaćem

Potrebno je
1 kg pilećeg filea, 1 kg očišćenog spanaća, manja glavica crnog luka, dva čena belog luka, 100 ml pilećeg bujona, 50 ml maslinovog ulja, so, biber, malo kisele pavlake

Priprema
Zagrejte ulje u dubljem tiganju pa na njemu propržite piletinu isečenu na deblja šnicle. Pržite dok meso ne porumeni, sklonite ga na stranu, a na preostalom ulju propržite što sitnije iseckan crni luk i beli luk. Dodajte očišćen i opran spanać, posolite, pobiberite i nalijte bujon. Krčkajte dok ne uvri polovina tečnosti, a zatim dodajte pavlaku, promešajte i poređajte isprženu piletinu. Poklopite, isključite ringlu i ostavite da se krčka dok sva tečnost ne ispari.

Foto: campbells.com

Limun-rolat sa sirom

Potrebno je
Za koru: 6 jaja, 50 ml limuna, 6 kašika šećera, 6 kašika brašna, pola kesice praška za pecivo, kašika žute prehrambene boje; Za fil: 500 g neslanog krem sira, 5 kašika prah-šećera, 100 puslica, 200 g šlaga; Za preliv: 2 šoljice šećera u prahu, 3-5 kašika limunovog soka

Priprema
Od belanaca umutite čvrst sneg, dodajte šećer, pa mutite još malo. Dodajte žumanca, limunov sok i boju za kolače, lagano umešajte u belanca, a zatim dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Testo lagano rasporedite po plehu obloženom pek-papirom i pecite 10-15 minuta na 180 stepeni. Kora je pečena kad iz nje izvučete suvu čačkalicu.
Pečenu koru, zajedno sa papirom, uvijte u rolat, a zatim je umotajte u vlažnu krpu i ostavite da se ohladi. U međuvremenu izmrvite puslice i umešajte ih u krem sir koji ste prethodno umutili sa šlagom i prah šećerom, pa ovim kremom premažite koru i ponovo je dobro urolajte.
Kašikom mutite šećer u prahu i 3 kašike limunovog soka dok ne dobijete glatku smesu, Ukoliko je previše gusto, dodajte još malo limunovog soka pa glazurom premažite rolat i stavite ga u frižider da se dobro ohladi.
Po želji rolat možete da ukrasite i rendanom ili kandiranom limunovom korom.

Foto: tablespoon.com