Pileća supica - okrepljujuća i zdrava

Potrebno je
4 batka i karabatka, 2 šargarepe, 1 koren paškanata, 1 krompir, 1 kašika suvog biljnog začina, 2 litra vode, rezanci, peršunov list

Priprema
Batake i karabatake stavite u dublji lonac, dodajte oguljenu šargarepu i očišćen paškanat, dodajte začin i kuvajte na laganoj vatri dok meso ne omekša. Izvadite batake i karabatake, šargarepu, paškanat i krompir, procedite supu pa je vratite na ringlu. Šargarepu i paškanat isecita na kolutiće i vratite u supu, a kad proključa, dodajte rezance, poklopite, isključite ringlu i ostavite lonac na njoj. Ukoliko je potrebno, supu posolite po ukusu, a na kraju, pre služenja, dodajte sitno iseckan peršunov list.
 

Zapečeni bataci s povrćem - jeftino, brzo i ukusno

Potrebno je
4 batka i karabatka od kojih ste skuvali supu, 1,5 kg crvenog krompira, 2 manje glavice crnog luka, malo pečene ili sveže crvene paprike, nekoliko čeri paradajza, šoljica maslinki, 1-2 tikvice, 50 ml ulja, so, biber, sušeno začinsko bilje po želji

Priprema
Pleh podmažite uljem pa po njemu rasporedite oguljen i opran krompir isečen na četvrtine ili osmine, očišćene glavice crnog luka takođe isečene na četvrtine, papriku isečenu na tračice, paradajz i maslinke, posolite i pobiberite, pospite začine, prelijte uljem i čašom vode i pecite oko 30 minuta na 200 stepeni. Preko povrća rasporedite obarene batake i karabatake i pecite dok kožica ne porumeni, pa okrenite da se ispeče kožica i sa druge strane.
Služite uz turšiju.
 

Superbrze krempite - i hrskavo i kremasto

Potrebno je
500 g lisnatog testa, 8 jaja, 1 šipka vanile, 1 l mleka, 10+8 kašika šećera, 6 kašika belog brašna, 2 dl slatke pavlake

Priprema
Odvojite belanca u jednu posudu, a žumanaca, 10 kašika šećera, brašno pomešajte u drugoj sa malo mleka. Šipku vanile presecite na pola po dužini, izvadite sadržaj iz nje i stavite ga u ostatak mleka koji ste stavili na vatru. Kad mleko provri, prespite ga u smesu sa žumancima, pa sve zajedno vratite u šerpu i kuvajte na laganoj vatri dok ne dobijete gust krem. U međuvremenu rastanjite lisnato testo najviše što možete, podelite ga na dva dela (na veličinu tacne na kojoj čete praviti krempite) i ispecite dve kore. Drugu pre pečenja zarežite oštrim nožem na željenu veličinu krempita. Kada se krem prohladi, umutite čvrst sneg od belanaca, dodajte 8 kašika šećera, mutite još minut-dva, pa sjedinite s kremom. Na kraju u krem dodajte umućenu slatku pavlaku, dobro sjedinite pa pažljivo rasporedite po kori od lisnatog testa. Preko krema stavite drugu koru i pažljivo je pritisnite da se zalepi.
Pre služenja dobro ohladite i pospite prah-šećerom.

Foto: deliciousmagazine.co.uk, vegica.net, gutekueche.ch