Upoznajte
14.01.2015.

Dojenje je najlepši dar svakom detetu

Tereza Miljković putuje po Srbiji i zemljama u okruženju i drži predavanja trudnicama. Već šest godina promoviše dojenje kao najzdraviji način hranjenja

Tereza Miljković (41), iz Brusa, nezaposleni ekonomski tehničar i majka troje mališana, već šest godina promoviše majčinstvo i dojenje. Čvrsto veruje da je dojenje najzdraviji način hranjenja.

Njen oficijalni sajt "Super beba" jedan je od najpopularnijih na internetu, a na društvenoj mreži "Fejsbuk" njena grupa "Moja podrška dojenju" ima više od 25.000 pratilaca iz bivše SFRJ.

Tereza je profesionalna savetnica za dojenje. Inspiracija su joj sin Nikola (16), ćerke Tijana - Ksenija (13) i Natalija (9) i suprug Nenad.

- Dojenje, kao najprirodniji način ishrane, potisnut je pre više decenija kao nešto što je staromodno i nepotrebno. Mnoge generacije su odrastale bez prilike da u svom okruženju vide majku koja hrani svoju bebu onako kako to priroda nalaže. Mlade majke više nisu imale od koga da uče, nisu imale kome da se obrate, da dobiju savet iz prve ruke, a izostala je i podrška okoline i porodice. A baš takva vrsta podrške je veoma važna. Onog momenta, kada je dojenje postalo nešto što se skriva od drugih, počele su i muke da se deca odhrane na kvalitetan način u najosetljivijem period njihovog razvoja, objašnjava Tereza.

Još 1998. godine, kada je i sama zatrudnela, Tereza je po prvi put razmišljala unapred o zdravlju svog deteta. Kao i sve trudnice pokušavala je da dođe do informacija o tome kako da hrani svoju bebu, kako da se na najbolji način pripremi za dolazak novog života.

Dan po dan, mesec po mesec prikupljala je informacije o dojenju, učila i spremala se.

U Čačku, gde se prvi put porodila, dobila je odličnu podršku u samom porodilištu od lekara i babica. Tada je u čačanskoj bolnici bio na snazi program UNICEF-a pod nazivom „Baby friendly“.

Problemi su nastali po izlasku iz porodilišta jer je, kao i druge majke, dobijala pogrešne savete što je nateralo da još intenzivnije traži odgovore.
Vremenom je svoje znanje počela da deli putem interneta sa ostalim ženama kojima je bila potrebna podrška i savet o dojenju.

Danas, 16 godina kasnije, ako se nekome obratite s pitanjem: „Ko može da mi pomogne oko dojenja“, pogotovo na „Fejsbuku“, velike su šanse da će vas uputiti na nju ili na njenu grupu pod nazivom „Moja podrška dojenju“.

- Trudim se da svakom majci koja dođe u grupu, i ima problem sa dojenjem, ili joj je potrebna podrška da nastavi dalje, dam adekvatan, stručan savet o tome kako se određen problem sa dojenjem prevazilazi. Razbijamo predrasude o dojenju koje su veoma rasprostranjene.
Najčešća pitanja koja majke postavljaju Terezi tiču se kvaliteta mleka, da li ga ima dovoljno, da li je moguće sa flašice preći na dojenje, da li majka sme da doji ako ima temperaturu, kako da nastavi sa dojenjem ako se vraća na posao...

- Sve ovo su to poznate, maltene svakodnevne, situacije sa kojima se susrećem. Majke imaju mogućnost da nam postave pitanje javno ili da ga postave anonimno, a odgovore na anonimna pitanja objavljujem u okviru sajta „Super beba“.
Preko svog Udruženja „Info centar“ trudimo se da zajedno sa našim Timom za podršku dojenju koji čine majke iz više država, organizujemo razne akcije.

- Stalno su otvoreni konkursi za najlepšu sliku dojenja, organizovanje mesečnih akcija podrške dojenju na javnom mestu kao i organizovanje obeležavanja Svetske nedelje dojenja. Jako sam zahvalna članicama Tima jer je ovo polje rada veliko ne samo kao tema već i geografski.

Pokrivamo Srbiju, BiH, Hrvatsku, Crnu Goru, a i druge zemlje u okruženju.

Gostovala je u Crnoj Gori na obeležavanju Svetske nedelje dojenja kao gost predavač.

- U Banja Luci sam na Svetski dan zdravlja održala radionicu o dojenju zajedno sa poznatim banjalučkim pedijatrom, gde sam otvorila i prvi kutak za dojenje u Republici Srpskoj u okviru dečijeg butika „Bubsi Beba“. U Nišu smo otvorili kutak za dojenje u Dečijem centru u Čairu. Nadam se da ćemo nastaviti dalje.

Ove godine smo učestvovali na Svetskom zajedničkom podoju u okviru akcije koja se održava širom sveta pod nazivom „Big latch on“. Ovo je prvo učešće Srbije u ovoj akciji.

Formiraćemo biblioteku o roditeljstvu

Pre par dana je, a u duhu praznika koji je poznat po darivanju, započeta akcija pod nazivom „Jedna, dve... knjige na poklon“, koja ima dva cilja. Jedan je formiranje biblioteke o roditeljstvu i dojenju, a drugi je prikupljanje knjiga koje će kasnije biti poklanjane u okviru naših aktivnosti poput i dalje otvorenog konkursa za najlepšu fotografiju dojenja.

Ono što će se pojaviti za par dana na sajtu „Super beba“ su infografici o dojenju na našem jeziku, a za koje smo dobili zvaničnu dozvolu od Svetske zdravstvene organizacije da ih prevedemo i objavimo.

Tereza je veoma ponosna na svaku majku koja se potrudi i uspe da savlada prepreke na koje nailazi.

- Nema ničeg lepšeg od toga kada nam se majka javi i kaže:“Uspela sam!“

foto:privatna arhiva Tereza Kiš Miljković
 

Ostavi komentar

Ostali komentari

  • Tereza Miljković
    Tereza Miljković

    Poštovano uredništvo hvala vam što ste me uvrstili među ovako izuzetne ljude o kojima ste već pisali.

    15.01.2015. 23:50
  • Admin
    Admin

    Poštovana Tereza, drago nam je da ste prisutni jer radite divnu stvar i ovo je naša podrška za sveukupnu bolju budućnost naših mališana i porodice uopšte. Verujem da ćemo sarađivati i u buduće. Svako dobro. Alkesandra Bogdanović

    18.01.2015. 13:09

Preporučeno