Školarci
27.08.2018.

Đak-prvak - ponos i stres

Čini vam se da ste ih koliko juče doneli iz porodilišta, male i krhke, a danas ih spremate za polazak u prvi razred?! Kad pre?! Onaj vaš bespomoćni zamotuljak stasao je za školu i za novo razdoblje života, a vama se čini da je još mali za to, da se neće snaći, da mu se neće dopasti učiteljica i drugari, da neće znati da nađe učionicu, da će praviti „uši“ na sveskama i knjigama, da će mu nedostajati mama...
Brinete? Niste jedini! A kako od toga nemate ništa, potrudite se da odagnate vaše strepnje, a ne da ih prenosite na dete. Imate samo nedelju dana da ga relaksirate i spremite za početak nove, velike avanture.

Najvažnije je da ovih dana budete smireni i da ne stvarate nepotrebnu nervozu u kući, jer će to dete osetiti, a onda ćete imati dvostruku brigu. Trudite se da što manje pričate o školi, osim ako vaš prvačić ne insistira na tome, ali i tada izbegavajte dramatizaciju situacije. Umesto da pričate o organizacionim problemima koji vam predstoje, tražite rešenja. Ukoliko već niste to učinili, uzmite godišnji odmor ili slobodne dane za prve dve nedelje nove školske godine.
Dozvolite detetu da se igra, da gleda crtaće, da se druži sa drugarima, posebno onima koji kao i ono kreću u prvi razred, i trudite se da što više vremena provodite zajedno, kao porodica.

Ako već niste kupili ranac i pernicu, obavite to ovih dana. Beograđanima preporučujemo da posete prodavnicu Zavrzlama koja se nalazi u Ustaničkoj 127a/19, a svima ostalima sjajnu ponudu Dečjeg sajta koja se nalazi OVDE. Vreme je i da se pozabavite odevnom kombinacijom za svečani prijem prvaka. Ne morate da kupujete sve novo jer vam je dovoljan samo jedan poseban komad garderobe u kojem će se dete osećati lepo, prijatno i svečano. Šta će mu kragna i kaiš koji ga stežu, haljinica u kojoj ne može da sedne, sandale koje žuljaju

Da biste kod deteta probudili radoznalost i samostalnost, zamolite ga da vas odvede do škole. Neka vam usput objašnjava kako se prelazi ulica, kako se hoda u grupi s drugom decom, zašto na časove ne sme da se kasni, a vi postavljajte pitanja i pažljivo slušajte njegove odgovore. Ovih dana će na ulazima u škole biti istaknuti spiskovi dece po odeljenjima, pa bi valjalo da proverite da li će u isti razred s vašim detetom ići neko od drugara iz vrtića.
Svakog dana, uz ručak ili večeru, ili dok ga ušuškavate za spavanje, pričajte o tome kako se oseća, da li je uplašeno, da li se raduje polasku u školu.

Ovih dana, kako se bude bližio polazak u školu, počnite da pomerate vreme za odlazak u krevet i da budite dete ranije kako bi se postepeno navikavalo na nov ritam. Ne pravite od toga dramu, ne plašite ga, ne pretite mu učiteljicom, domaćim zadacima i lošim ocenama jer škola treba da bude čista radost. Radujte se i vi, ne kreće vam dete svaki dan u prvi razred!

Foto: pietonenfant, independent.ie, food.unl.edu, food.unl.edu, brisbanekids.com.au

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci