Predškolci
17.08.2018.

Bate i seke su isto

S većinom stereotpa, posebno onim koji se odnose na razlike među polovima, deca se susreću od prvih dana života. Sve kreće sa bojom benkica i zidova u sobi, prenosi se na igračke, crtaće i igre na otvorenom, a završava sa vannastavnim aktivnostima, sugestijama za izbor zanimanja, izbacivanjem dečaka ih kuhinje i upućivanjem devojčica na peglu i šporet.
Istini za volju, roditelji danas manje insistiraju na razlikama među polovima, ali smo i dalje daleko od rodne ravnopravnosti. 

Devojičice se uče da je treba da budu lepe, doterane, smerne i da moraju da kuvaju a dečacima se govori da moraju da budu snažni, da ne smeju da plaču i da pokazuju emocije. Dečacima se otima lutka ukoliko samo pokuša da se igra sa njom, devojčici nikako nije dozvoljeno da igra fudbal, a deklarativno se zalažemo za toleranciju, jednakost i ukidanje stereotipa? E, pa, ne ide to tako!
Da bismo izgradili tolerantniji i pravedniji svet, decu od malih nogu treba učiti zašto je važna jednakosti polova. Bez obzira na to da li imate dečaka ili devojčicu, važno je da ih naučite da na jednak način tretiraju suprotni pol. 



Ćerku nikada nemojte prisiljavati da nosi suknjice i haljinice ukoliko uživa u jurcanju po parku u staroj trenerci, a sinu ne kupujte samo plave majice jer je i crvena podjednako lepa i prihvatljiva. Stereotipi oko izbora igračaka ili kupovine garderobe u određenim bojama lako se prenose na mališane, pa nemojte da im ih usađujete. Trebalo bi da im dopustite slobodu izbora. 

Često ni sami nismo svesni činjenice da na razne, naizgled bezazlene načine deci šaljemo pogrešne poruke koje će oni nesvesno prihvatiti. U redu je da ne volite fudbal, ali nije u redu da ubeđujete ćerku da utakmice treba da gledaju samo dečaci. Takođe, besmisleno je govoriti sinu da muškarci ne peru sudove i da ne treba da usisavaju kuću, a ne bi valjalo ni da zanimanja delite na muška i ženska. Detetu stavite do znanja da takve podele ne treba da postoje, da svako treba da radi ono što mu se dopada, a ne ugrožava ni njega ni druge, ali je najvažnije da ga naučite da neke poslove, poput kućnih, moraju svi da obavljaju.
Kućne poslove nemojte deliti na muške i ženke pod izgovorom da kuhinja nije za dečake i da je u njoj mesto samo devojčicama. Ista stvar je i sa ostalim kućnim poslovima koje treba da delite sa svojim partnerom, pa će deca to usvojiti kao nešto prirodno.



Prirodne razlike među polovima svakako postoje, pa ih nemojte ignorisati, ali se zato svesrdno borite sa podelama koje nam nameću društvo, tradicija, obrazovanje i mediji jer one ne doprinose poštovanju i toleranciji. 

foto: portage.es, peru.com, forum libertas,observatorio de Géner

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci