Zdrava ishrana
30.04.2014.

Navalite na zeleniš

Ova zeljasta biljka iz familije kupusa u ishrani se koristila čak i u vreme pre antičkog Rima, kada je bila na ceni zbog lekovitih dejstava. Njihova snaga je u tome što sadrže dva veoma značajna organska jedinjenja, sulforafan i indol-3 karbinol. Oba jedinjenja su se u laboratorijskim eksperimentima pokazala kao antikancerogena. Za sulforafan i indol-3 karbinol se tako osnovano smatra sa mogu da spreče pojavu više vrsta kancera, pozitivno utičući na sve veći nivo lučenja enzima za detoksikaciju organizma. Preporučuje se da rotkvice jedemo u njihovom svežem obliku, kao dodatak sendvičima i salati ili kao zdravu grickalicu, jer se njihovim kuvanjem gubi prisustvo sulforafana i indol-3 karbinola. Osim toga, rotkvice su takođe i odličan izvor vitamina C koji višestruko pomaže našem organizmu.

slika:www.ordinacija.hr

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno