Zdrava ishrana
21.03.2022.

I kruška leči zatvor

Stomačni problemi kod dece javljaju se relativno često, mnogo češće nego što bi bilo koji roditelj voleo, jer i najmanje promena u ishrani, mali stres, pa i pad temperature mogu da utiču na varenje i pražnjenje creva. Dok deo mališana češće pati od dijareje, drugi se pak češće suočavaju sa zatvorom koji može da uzrokuje i snažne bolove u stomaku. Na sreću, ovaj problem može relativno lako da se reši ishranom bogatom vlaknima i unošenjem dovoljne količine tečnosti.

Zatvor je problem kod male dece

Mala deca uzrasta od dve do pet godina zbog zaokupljenosti igrom ili crtaćima često ignorišu nagon i odlažu pražnjenje, što nije dobro za njih. Što je odlaganje odlaska u toalet duže, to će creva brže apsorbovati vodu iz stolice pa će ona postati čvrsta. Što je stolica tvrđa, to je pražnjenje teže, a zatvor izvesniji. Zato je važno da naučite dete koliko je važno da kaki onda kada mu se kaki, a ne kasnije, ali i da se potrudite da se hrani zdravo. 

Kako se boriti protiv zatvora

Na digestivni trakt povoljno utiču banana, kruška, šljiva, jabuka i cvekla, suve šljive, urme, smokve i grožđe, ali i jogurt i kefir, jer pomažu u održavanju zdrave crevne flore. Kada dođe do zatvora, olakšanje donose čorbice od povrća bogatog vlaknima, kao i kompleks vitamina B.

Čorbica od povrća


Potrebno je
1 manja tikvica, 2 šargarepe, 2 struka celera, 1 veći krompir, 1 šoljica graška, so i biber po ukusu.
Priprema
Povrće operite, očistite i usitnite pa ga kuvajte sa malo soli i malo ulja oko pola sata. Kad sve omekša odlijte višak vode, ako postoji, i sve izblendirajte, pa vratite vodu u povrće i kuvajte još nekoliko minuta.

Kaša od međanog voća


Potrebno je
Nekoliko suvih šljiva, 1/2 šoljice suvog grožđa, 1 jabuka, malo soka od pomoranže ili jabuke.
Priprema
Jabuku operite i očistite od peteljke i semenki, isecite na komadiće, dodajte ostale sastojke i izblendirajte. Kašicu dajte detetu tri puta dnevno.

Kompot od šljiva


Sveže, smrznute ili suve šljive kuvajte u dosta vode sa ili bez šećera. Dete treba da uzima mlak kompot tri puta dnevno.

Kaša od krušaka


Probarite neoljuštenu krušku isečenu na manje komade i propasirajte je. Možete dodati i nekoliko kapi limunovog soka ili malo cimeta.

Pored promene ishrane detetu koje pati od zatvora pomoći će i promena nekih navika. Obroke treba da uzima svakog dana u isto vreme i da pije dovoljno tečnosti. 

foto: vitya-lapatey-unsplash, rachel-loughman-unsplash,dbreen-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Pribor za ishranu M870903EUR
Maped posuda MINI Kids plava X2 150ml M870903
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
649,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno