Zdrava ishrana
16.11.2016.

5 najzdravijih zimskih namirnica

Konzumirajte sledeće namirnice i sačuvajte se od zime i prehlada!

CITRUSI
Mandarine, limun, narandže, grejpfrut su voćke koje bez problema možemo naći u prodavnicama tokom svih zimskih meseci. Veoma su bogate vitaminom C, a samo jedna narandža srednje veličine obezbediće vam više od 100 odsto od potrebne dnevne količine ovog vitamina. Citrusno voće je bogato i flavonoidima, a dominatan je onaj po imenu hesperidin za koga je poznato da povećava dobar, a snižava loš holesterol i trigliceride.

ZELENO LISNATO POVRĆE
Tokom cele zime se može pronaći kelj, blitva i spanać i bilo bi dobro da ove namirnice jedete u što većim količinama tokom zime. Ono što je dobro za zimski period jeste što mraz smanjuje gorčinu kelja i čini ga ukusnijim za konzumaciju. Ovo povrće je veoma bogato vitaminima K, C i A i sadrži folate od velike važnosti za prenatalnu brigu trudnica i nerođenih beba.

NAR
Pored toga što je ukusan i dodaje svežinu vašim jelima sadrži mnoštvo hranjivih materija koje su od velike važnosti za opšte zdravlje organizma. Sok od nara je veoma bogat antioksidantima i samo jedna čaša dnevno sprečava slobodne radikale da oksidiraju loš holesterol što doprinosi stvaranju naslaga u arterijama. Jedna studija je takođe otkrila da konzumacijom soka od nara pospešujemo cirkulaciju krvi što smanjuje rizik od nastanka srčanih obolenja.

ZIMSKE TIKVE
U jesen i zimu možemo pronaći razne vrste istih, od onih muškatnih do običnih narandžastih bundeva. Sve one su bogate nutrijentima i predstavljaju odličan izbor namirnica za zimsko vrijeme. Samo jedna šolja kuhane tikve ima veoma malo kalorija, a mnogo vitamina A, C, B6 i K. Od minerala, zastupljeni su kalijum i folati.

KROMPIR
Krompir je namirnica koja je zbog količine skroba na lošem glasu kod nutricionista i mnogi ga svrstavaju u isti koš sa belom rižom i testeninom, ali za razliku od njih krompir sadrži i neke veoma važne nutrijente koji su dobre za naše zdravlje. Krompir sadrži vitamine koji jačaju imunitet, a to su vitamin C i B6, a tu su i određene količine folata te vlakana. Možete da kupite i ljubičasti krompir, jer on sadrži antocijanine, antioksidante povezane sa zdravljem kostiju, a veruje se da oni smanjuju rizik od kancerogenih i srčanih obolenja.

foto: ordinacija.vecernji.hr, vijesti.hr, mondo.rs, wish.net, potato.ie

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno