Ordinacija
13.03.2015.

Bez vakcine, dete nezaštićeno za ceo život

“Roditelji koji odluče da ne vakcinišu svoju decu ostaviće ih nezaštićene za čitav život” poručio je večeras imunolog sa Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut'' Predrag Kon.

''Ko odluči od roditelja da ne vakciniše dete ostavio ga je nezaštićenog za čitav život. To isto dete će imati dvadeset i više godina, zasnivaće porodicu i planiraće svoje dete, a kada njegovo dete treba da krene u vrtić razmisliće da je nevakcinisan'', rekao je Kon na tribini ''Zašto vakcina nema alternativu?'' Centra za promociju nauke.

On poručuje da su to ''najblaže rečeno'' greške i dodaje da mišljenja pojedinaca nisu nauka.

''Od kada radim imunizacija nam je pala na najniže nivoe zbog takvih uticaja, a posledice toga će se videti tek za pet do deset godina ako se ne trgnemo'', rekao je Kon komentarišući pojedine navode da je vakcinacija opasna i da može da dovede čak i do smrti dece.

On objašnjava da se sve odluke koje se tiču bilo koje javno zdravstvene mere, a vakcinacija je javna zdravstvena mera, mera koja čuva zdravlje, donose isključivo na osnovu medicine zasnovane na dokazima.

Prema njegovim rečima, ne može se doneti odluka na osnovu toga ''da li mi se sviđa ili ne''. Kako kaže, postoji procedura koja podrazumeva da postoje odredjeni naučni radovi koji su rangirani.

Ističe i da medicina vrlo jasno kaže da ne bi bilo uopšte epidemije mora da se vakciniše 95 odsto građana. Biohemičar sa Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Luka Mihajlović ocenio je da su ''generalno vakcine nešto što je sigurno''.

''Uvek može nešto da krene naopako i da sve zavisi kako je vakcina spremljena i šta sadrži, ali generalno su vakcine nešto što je sigurno", smatra Mihajlović.

Izvor: Tanjug

foto: ozon.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno