Ordinacija
24.07.2014.

Sedam sati sna - prava mera odmora


Nova istraživanja pokazala su da je osam sati sna ipak previše i da je sedam idealno.

Pošto potrebe za snom variraju od osobe do osobe, stručnjaci sugerišu da bi trebalo da otkrijete svoje idealno vreme spavanja, tako što ćete pred leganje u krevet izbegavati kofein, alkohol, računar, a ujutru dozvoliti sebi da se probudite prirodno, bez budilnika.

Ako se osećate sveže i odmorno, to znači da ste "pogodili" vaše idealno vreme spavanja. Ako sebi ne možete da priuštite takav eksperiment, vredi znati da je u studiji kojom je obuhvaćeno 1,1 milion pacijenata obolelih od raka, dokazano da su oni koji su spavali sedam sati dnevno imali nižu stopu smrtnosti. Druga studija pokazala je da isto važi i među starijim ženama.

Jedno zanimljivo istraživanje u kom je pet zdravih odraslih osoba na dva meseca simuliralo Kameno doba (bez satova i struje) pokazalo je da je prosek sna tokom noći iznosio 7,2 sata. Studije su takođe pokazale da sedmočasovni san telo i mozak drži u najboljem radnom stanju, dok se previše sna povezuje sa dijabetesom, gojaznošću, kardiovaskularnim bolestima i višom stopom mortaliteta.

Premalo sna, vodi neraspoloženju, slabom zdravlju i dobijanju na težini. 

foto: nadlanu.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno