Ordinacija
19.06.2014.

ZBOGOM PLOMBAMA! Ovo je novi način lečenja karijesa


Stručnjaci “Kings” koledža u Londonu razvili su novu bezbolnu metodu lečenja, koja omogućava samostalno obnavljanje zuba, bez bušenja i injekcija.

Karijes se obično odstranjuje stomatološkom bušilicom, nakon čega se šupljina ispunjava materijalima poput amalgama ili kompozitne smole.

Nova metoda, nazvana Električna ubrzana i poboljšana remineralizacija (Electrically Accelerated and Enhanced Remineralisation (EAER), ubrzava prirodno kretanje kalcijuma i fosfatnih minerala kako bi što pre stigli do oštećenog zuba.
 
Postupak, koji se sastoji iz dve faze, priprema oštećeno područje zubne gleđi, a zatim koristi električnu struju male snage da usmeri minerale do tog mesta.
 
Naučnici očekuju da će tehnika biti spremna za korišćenje u roku od tri godine.
 
- Ne samo da je naš uređaj prijatniji za pacijenta i bolji za zube, već se očekuje da će, u najgorem slučaju, biti podjednako ekonomičan kao aktuelne metode lečenja. Osim što suzbija karijes, naš uređaj može da se koristi i za izbeljivanje zuba - objašnjava profesor Najdžel Pits sa Instituta za stomatologiju na “Kings” koledžu.
 
U svrhu komercijalizacije istraživanja osnovana je kompanija “Reminova”, sa sedištem u Pertu (Škotska), koja trenutno traga za privatnim investitorima koji će finansirati razvoj EAER.

foto: vijesti.me

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno