Lekovito bilje
07.08.2016.

Šargarepa jača imunitet

Sveža šargarepa je jedna od nazdravijih namirnica, bila je obavezna u ishrani i medicini antičkih naroda, a posebno je cenjena na mediteranskom podneblju. Zahvalna je za kuvanje jer može da se priprema na različite načine, kuva, peče, griluje, jede sirova u salati...

Čuva oči, popravlja krvnu sliku
Ima malo kalorija, pa se preporučuje osobama koje drže dijetu, bogata je vitaminom A, C i K i odličan izvor celuloze i prirodnih šećera. Poznato je da ovo povrće blagotvorno deluje na oči, što je i naučno dokazano, a osim toga jača imnunitet, štiti srce i krvne sudove, snižava krvni pritisak i nivo lošeg holesterola.

Preporučuje se anemičnim osobama, a podstiče i čišćenje organizma jer je snažan diuretik.

Sveža je najzdravija
Najzdravije je jesti sirovu rendanu šargarepu, začinjenu solju, limunovim sokom i ukusnim začinskim travama poput mirođije, bosiljka, peršuna, nane, vlašca, timijana, majorana, muskatnog oraščića, đumbira, karija...

Šargarepa za preplanuli ten
Šargarepa je bogata beta karotenom i štiti kožu od štetnog UV zračenja i omogućava lep ten, i zato je treba što češće jesti u različitim kombinacijama. Evo naših predloga.

Ako želite da brže pocrnite i dobijete lep preplanuli ten, jedite češće šargarepu, savetuju nutricionisti. Bogata je beta karotenom i štiti kožu od štetnog UV zračenja.

Znaćete da je šargarepa sveža ako je koren čvrst i gladak, a boja jarko narandžasta. Ako je ne upotrebljavate odmah, pre nego što je stavite u frižider isecite joj vrh i stavite je u plastičnu kesu. Nemojte da je držite u blizini jabuka, krušaka ili krompira, jer može da postane gorka.

foto: nutcriionysaludblog.com, mejorconsalud.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

02.
Jul
2017
Lekovito bilje
16.
Jun
2017
Lekovito bilje
07.
May
2017
Lekovito bilje