Lekovito bilje
03.08.2016.

Kajsija je prirodan lek

Sjajan ukus i miris i sočan plod obavijen svetlonarandžastom korom čine kajsiju voćem koje je jedno od najpoželjnijih tokom leta, a pritom su svi njeni delovi veoma zdravi.

Vitalni stogodišnjaci iz pakistanske doline Hunza dobar su primer učinka prirodne medicine. Tajna njihove dugovečnosti krije se u jednoj voćki - kajsiji. Zdravstvene koristi ove voćke zaista su impresivne. Dobre su protiv zatvora, raznih kožnih problema, napetih mišića, bola u uhu, slabe probave...

Zdravstvene koristi kajsija:

- One su niskokalorične ali su bogate vitaminima A, B2, B3 i C, kao i sa korisnim prirodnim šećerima.
- Sadrže 10 puta više magnezijuma od ostalog voća.
- Sok kajsije je izvrstan izvor kalcijuma i gvožđa i to je razlog zašto se preporučuje trudnicama i maloj deci. Prirodni sok (150 ml) zadovoljava naše dnevne potrebe karotena.
- Suve kajsije (100-150 g na dan) preporučuju se deci i starijim osobama kao prirodni lek.
- Kajsije sadrže dobre količine vitamina A pa mogu pomoći u poboljšanju vida.
- Sok od kajsije može smanjiti kiselost u želucu i ublažiti simptome poput nadutosti.
- Čaj od kajsije ublažava bolove povezane s problemima probavnog sistema.
- Kajsija je savršen diuretik. Za maksimalan učinak preporučuje sei 70 do 80 g soka kajsije 6-7 puta dnevno.

KAŠICA OD KAJSIJA I BRUSNICE
POTREBNO JE

4 kašike grčkog jogurta
2 sveže kajsije (ili 3-4 suve)
Desetak sušenih brusnica

PRIPREMA

Kajsije operite i ubacite u blender. Brusnice natopite sa dve kašike vrele vode. Vrlo brzo će omekšati, pa ih zajedno s vodom ubacite u blender. Usitnite voće, a kada ste dobili pire, kašikom umešajte jogurt. Voću za lakše mućenje možete dodati i malo vode pre dodavanja jogurta.
SAVET: Ovu ukusnu kašicu možete pripremiti i u većim količinama i smrznuti u sladoled na štapiću u kome mogu da uživaju i oni malo veći ukućani. Osvežavajuća kašica od kajsija i brusnica namenjena je bebama nakon navršenih devet meseci.

SMUTI OD KAJSIJA

POTREBNO JE
500 ml hladnog mleka
1 šaka badema nepečenih
1 kašika meda
2 banane
3-4 kajsije, zrelije

PRIPREMA
Stavite bademe i med u blender i fino sameljite, nakon toga dodajte komadiće banana i kajsija i malo mleka, ispasirajte, dodajte ostatak mleka izmešajte još par sekundi i uživajte.

DOMAĆI KOMPOT OD KAJSIJA
POTREBNO JE

5 kg kajsija
1,5 kg šećera
5 gr konzervansa
3 kesice vanilin šećera
2 litra vode

PRIPREMA
Operite i oljuštite kajsije. Izvadite koštice, pa kajsije iseckajte na četvrtine. Zagrejte vodu u koju ste sipali šećer i vanilin šećer. Kada zaslađena voda provri, dodajte konzervans i iseckano voće. Kratko prokuvajte, pa vadite voće rešetkastom kašikom i sipajte u tegle. Zatim tegle prelijte vodom u kojoj se voće kuvalo, dobro ih zatvorite, zbijte jednu do druge i prekrijte ćebetom. Tek kada se tegle sasvim ohlade, odložite ih zajedno sa zimnicom na hladno i tamno mesto.

foto: servingjoy.com, goodtoknow.co.uk, foodandstyle.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

02.
Jul
2017
Lekovito bilje
16.
Jun
2017
Lekovito bilje
07.
May
2017
Lekovito bilje
string(0) ""
string(0) ""