Lekovito bilje
25.10.2015.

Kesten kao lek

Ovih dana dok šetamo gradom prosto nas zavodi miris pečenog kestena.  Ova jesenja poslastica može biti i lek.

Plodovi kestena odličan su izvor vitamina C, K, B1, kalcijuma, gvožđa i kalijuma. Lekovita svojstva kestena odlična su hrana za umorne i bezvoljne osobe.

Preporučuju se onima koji žele da ojačaju muskulaturu, sportistima, rekonvalescentima, anemičnim osobama i osobama sa lošom probavom. Kesten je dobar za lečenje respiratornih problema, kao što je kašalj.

Umesto da  detetu kupite čokladu, kremić, gricakalice , prošetajte sa detetom po gradu i punudite mu fišek pečenih kestenja. Kestnje možete i sami ispeći kod kuće, ali za mene ima veću draž ako ga kupim dok šetam  gradom. Odlična poslastica za dete može biti i pire od kestena.

Kratak recept za pečenje kestena

Nožem napravite zarez na kestenu
Potopite kesten u hladnu vodu (pola minuta, minut)
Pecite na 180 – 200 u rerni oko 45 minuta. Povremeno probajte kesten… korica neće biti hrskava baš kao na žaru, ali bi trebalo da bude tamna.

Potaž sa hrskavom slaninom

Za 4 osobe: 6 tankih šnita dimljene slanine, 500 g skuvanih i očišćenih kestena, koren celera, 2 manje glavice luka, 0,5 dl mleka, 50 g putera, kockica pilećeg bujona, so i biber.

Kockicu pilećeg bujona rastopite u 2,5 dl tople vode. Celer i luk oljuštite, iseckajte na kockice, odnosno kolutiće i kratko ispržite na vrelom puteru. Dodajte prethodno skuvane i oljuštene kestene, ali sitno iseckajte i sačuvajte 8 komada za dekoraciju. Sipajte toplo mleko i pileći bujon, kuvajte do vrenja pa smanjite temperaturu, poklopite i krčkajte 30 minuta.

Za to vreme šnite slanine rasporedite u pleh, obložen papirom i pecite ih 30 minuta u zagrejanoj rerni na 150 stepeni da postanu sasvim hrskave. Skuvani potaž izmiksajte štapnim mikserom da bude gušći, posolite, pobiberite, dodajte preostale kestene, rasporedite u činije za posluženje, u svaku dodajte jednu šnitu hrskave slanine i poslužite odmah.

Italijanski slatkiš

Potrebno je: 200 g kesten brašna (u prodavnicama zdrave hrane), jedna i po kašičica maslinovog ulja, 125 ml punomasnog mleka,, 175 ml hladne vode, 25 g šećera, 20 g pinjola, prstohvat soli i grančica ruzmarina.

U posudu sipajte prosejano kesten brašno. Postepeno sipajte mleko i sve vreme mutite da biste dobili lepo, glatko testo. Dodajte hladnu vodu i brzo mešajte dok se masa ne ujednači. Na kraju umešajte šećer, prstohvat soli i ulje. Testo sipajte u vatrostalnu posudu ili u pleh obložen masnim papirom, poravnajte, rasporedite pinjole i iglice ruzmarina, poprskajte uljem i pecite u reni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta. Pre serviranja kolač dobro ohladite.

izvor: astma.rs/novosti.rs

foto: novosti.rs, livestrong.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

02.
Jul
2017
Lekovito bilje
16.
Jun
2017
Lekovito bilje
07.
May
2017
Lekovito bilje