Lekovito bilje
16.08.2015.

Sedam razloga zbog kojih morate da jedete karfiol

Da li kao čorbu, musaku ili samo malo obaren, karfiol se mora naći na vašoj trpezi jer su njegove blagodeti neverovatne!

1. Protiv raka
Karfiol se smatra jednom od najdelotvornijih namirnica za sprečavanje raka zato što obiluje sumpornim materijama sulforafanima koji imaju višestruki zaštitni učinak - sprečavaju štetno delovanje enzima koji “aktiviraju” kancerogene procese, a u isto vreme povećavaju povoljno delovanje onih enzima koji pomažu uklanjanju štetnih materija iz organizma.

2. Dobar izvor vitamina B
On je i čuvar srca - sadrži alfa-linolensku kiselinu (vrstu omega-3 masne kiseline) i folnu kiselinu (pripada vitaminima B grupe) koje smanjuju rizik od bolesti krvnih sudova. Karfiol je dobar izvor vitamina B grupe koji su važni za stvaranje energije.

3. Birajte ga umesto pomorandže
Karfiol je dragocena riznica vitamina C - jedna šolja karfiola sadrži gotovo jednaku količinu vitamina C kao i narandža srednje veličine.

4. Poboljšajte sebi raspoloženje
Bogat je i belančevinama, vitaminima A i K, mineralima kalijumom, magnezijumom, manganom i fosforom te triptofanom - esencijalnom aminokiselinom koja je važna za dobro raspoloženje i miran san.

5. Pomaže kod mršavljenja
Iako sadrži mnoštvo hranljivih materija, ipak je energetski vrlo “lagana” - 100 grama karfiola ima svega 25 kalorija.

6. Jednostavna priprema
Karfiol se može brzo pripremiti. Pre sečenja operite ga pod mlazom hladne vode (ne potapajte ga u vodi jer ćete tako “otopiti” neke hranjive materije). Ostavite li isečen karfiol da odstoji 5-10 minuta pre kuvanja (možete da ga poprskate s malo limunovog soka), pojačaćete delovanje blagotvornih enzima. Da biste maksimalno očuvali hranjive materije i ukus, karfiol je najbolje dinstati pet minuta (ne više!) u povrćnom ili pilećem bujonu. Zagrejte bujon, a kad počne da se dinsta, dodajte karfiol i poklopite.

7. Zahvalna za kuvanje
Karfiol se proprema na raznovrsne načine, sirov ili blanširan u salati ili s sosevima, mariniran, u čorbi, ukiseljen...

izvor:prva.rs

foto:prva.rs, 2thrive.co.za

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

02.
Jul
2017
Lekovito bilje
16.
Jun
2017
Lekovito bilje
07.
May
2017
Lekovito bilje