Lekovito bilje
10.06.2015.

Bundevino ulje – čuvar zdravlja i lepote

Bundeva se ne uzgaja samo zbog jestivog ploda, koji može biti težak i više od deset kilograma, već i zbog uljevitih semenki, od kojih se pravi karakteristično ulje, koje čuva sve korisne sastojke semenki, a zbog specifičnog ukusa daje posebnu aromu  jelima. Bundevino ulje Ecovital dobija se iz uljane tikve golice. Golica je tamno zeleno seme bundem koje raste bez ljuske.

Odlično je kao dodatak salatama i čorbama. Ulje je bogato omega 3 i omega 6 esencijalnim masnim kiselinama koje povećavaju energiju organizma, poboljšavaju zdravlje reproduktivnih organa i obezbeđuju lep izgled kože, kao i bolju funkciju centralnog nervnog sistema.

Takođe  stručnjaci tvrde da bundevino ulje reguliše nivo holesterola, preventivno deluje kod funkcije mokraćne bešike i pomaže u lečenju sindroma iritiranih creva. Istraživanja su potvrdila da ovo ulje smanjuje rizik od pojave nekih vrsta kamena u bubrezima.

Iskustva narodne medicine da ulje iz semenki bundeve povoljno utiče kod urinarnih tegoba i problema sa uvećanom prostatom danas su i naučno potvrđena. Bundevino ulje ne samo da je zdravo, već je i omiljeno kod mnogih velikih kuvara. Ima lepu zelenkastu ili crvenkastu boju  i pun, orašast ukus.

Ulje semenki bundeve se često koristi kao prirodni kozmetički proizvod i jedan je od najefikasnijih preparata za negu kože i kose.

Kao losion za telo

Ulje semenki bundeve obiluje esencijalnim masnim kiselinama, koje su neophodne za zdravlje i lepotu kože. Ima odlična protivupalna svojstva.

Često se koristi kao prirodni kozmetički proizvod i jedan je od najefikasnijih preparata za negu kože i kose.

Za lepšu kosu

Neka istraživanja su pokazala kako ulje semenki bundeve, kada se nanosi ili se konzumira, može podstaći rast kose. Žene koje jednom nedeljno na kosu nanose ulje od semenki bundeve imaju manji rizik od prekomernog opadanja kose.

Umesto tonika

Za uklanjanje šminke trebamo koristiti prirodne proizvode koji neće da isuši kožu i uzrokovati iritacije. Ulje semenki bundeve je savršeno za uklanjanje šminke jer će istovremeno čistiti, hraniti, negovati i hidrirati kožu. Ulje semenki bundeve može pomoći i u prevenciji prevremenih znakova starenja.

Seme bundeve preporučuje se trudnicama, dojiljama, starim i osobama sa bolesnom jetrom, a svakodnevno treba da ga jedu i muškarci sa bolesnom prostatom. Gotovo nema masnoća

Bundevino ulje
Izuzetno zdravo, ali ga treba koristiti samo za salate. Ne preporučuje se za przenje

ECOVITAL Premium Bundevino ulje 100% čisto

Bundevino hladno ceđeno ulje odlikuje crvenkastozelena boja i izvanredan, bogat ukus. Bogato je nezasićenim masnim kiselinama omega 6 i 9, kao i vitaminom E i karotenoidima koji imaju jako antioksidantno dejstvo. Tačka dimljenja bundevinog ulja je 160 stepeni i zbog toga se koristi samo na hladno, ne za kuvanje i pečenje.

Savršeno se uklapa uz sve vrste salata, kako svežih sezonskih i zimskih salata, tako i obrok salata. Služi za prelivanje mnogih vrsta sireva, ribe, pirinča i kao odličan sastojak u izradi marinada i soseva.

*Reguliše problem uvećane prostate
*Pomaže lečenju infekcije mokraćnih kanala kod muškaraca i žena
*Poboljšava kvalitet i kvantitet spermatozoida
*Pospešuje normalan rad bubrega
*Zbog velike količine vlakana koju sadrži preporučuje se naročito osobama koje imaju probleme sa želucem i crevima

U terapeutske svrhe se koristi: prva tri meseca dve supene kašike dva puta dnevno, nakon toga jedna supena kašika dnevno. Kao preventiva, jedna supena kašika dnevno.

Sirovinski  sastav: 100% seme uljane tikve golice, domećeg porekla    

Više informacija o Ecovital proizvodima možete naći OVDE.                                   

foto: dijetamesecevemene.com, dijetaizdravlje.com, najzdravijahrana.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

02.
Jul
2017
Lekovito bilje
16.
Jun
2017
Lekovito bilje
07.
May
2017
Lekovito bilje