Lekovito bilje
15.08.2014.

Krastavac, tikvice i patlidžan hidriraju organizam

Neke namirnice su bolje od vode, jer održavaju ravnotežu elektrolita u telu

Hidratacija je uvek važna, a leti pogotovo. Zbog pojačanog znojenja telu treba tečnost češće nadoknađivati. Voda je piće koje najbolje hidrira, ali neke namirnice su čak bolje od vode, jer će pomoći i u održavanju adekvatne ravnoteže elektrolita i omogućiti pravilno funkcionisanje organizma.

Svaka ćelija u telu se sastoji od vode i svakoj je voda neophodna za pravilno obavljanje svih ćelijskih funkcija. Donosimo vam namirnice koje su pristupačne i koje bi trebalo da postanu neizostavan deo ishrane tokom leta.

Krastavac
Sadrži visok procenat vode, ali i vitamina C. 100 grama krastavca sadrži tek 16 kalorija, što ga čini odličnim izborom za vruće letne dane, jer osvežava, pruža potrebne hranjlive materije, a omogućiće vam da ne prekoračite preporučeni dnevni unos kalorija.

Patlidžan
Patlidžan sadrži upravo ono što vam treba – puno vode i vlakana. Odličan je izvor antioksidanata koji će pomoći u smanjenju oštećenja kože tokom izlaganja UV zračenju.

Tikvice
Tikvicu čini čak 95 odsto vode i jedna je od najboljih namirnica što se tiče hidriranja. Tikvice takođe sadrže veoma malo kalorija, puno dijetalnih vlakana i odličan su izvor folne kiseline, vitamina A i C.

foto: kurir-info.rs,hranazadusu.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

02.
Jul
2017
Lekovito bilje
16.
Jun
2017
Lekovito bilje
07.
May
2017
Lekovito bilje