Alternativna medicina
31.03.2014.

Moderna nauka konačno potvrdila drevna verovanja!

U poslednjih nekoliko godina moderna nauka je došla do otkrića koja su potvrdila veliki broj drevnih verovanja. Pogledajte kojih osam verovanja je najzad dobilo naučno pokriće. Ariana Hafington skupila ih je u knjizi pod naslovom "Thrive: The Third Metric to Redefining Success and Creating a Life of Well-Being, Wisdom, and Wonder".Huffington Post donosi listu osam verovanja kojima je nauka napokon dala pokriće.
Pomaganje drugima učiniće vas zdravijima
Nedavna psihološka studija univerziteta u Severnoj Karolini pokazala je kako su sretniji oni ljudi koji imaju svrhu u životu, pogotovo ako se radi o pomaganju drugim ljudima. Hedonistički oblik sreće svodi se samo na povećavanje užitka i smanjenje bola, dok su drugi manje "sebični" oblici sreće bolji za vaše fizičko i psihičko zdravlje.
Akupunktura može da vrati balans vašem telu
Legenda kaže kako ova tradicionalna kineska medicinska tehnika može pomoći disbalansu cirkulisanja energije unutar vašeg tela. Bez obzira na to verujete li vi u protok energije, nova studija objavljena u "Archives of Internal Medicine" pokazala je kako je akupunktura odličan način rešavanja migrena, artritisa i ostalih hroničnih bolova. Istraživanje provedeno na 18 hiljada ispitanika pokazalo kako je u nekim slučajevima akupunktura delotvornija od zapadnjačke medicine.
Treba nam podrška zajednice kako bi napredovali
Tradicionalno budističko verovanje kaže kako je zajednica ključna komponenta veselog, zdravog i ispunjenog života. Studija univerziteta Brigham Young i univerziteta u Severnoj Karolini potvrdila je ovo verovanje i zaključila kako je zdrav društveni život recept za dugovečnost.
Tai Chi ublažava različita zdravstvena stanja
Harvard Women's Health Watch objavio je studiju u kojoj su dokazali kako ova drevna kineska borilačka veština pomaže u prevenciji i lečenju mnogih zdravstvenih problema. Tai Chi vam može pomoći ako bolujete od artritisa, imate slabu gustinu kostiju ili bolesti srca.
Meditacija će vam pomoći da se rešite stresa i otkrijete unutarnji mir

Nauka je napokon dokazala pozitivan uticaj meditacije na ljudsko zdravlje. Istraživanje tima s "Harvard Medical School" potvrdilo je da meditacija utiče na kontrolu stresa i funkcionisanje imunog sistema. To su otkrili posmatranjem ispitanika koji su bili izloženi velikom stresu i zatim praktikovali meditaciju.
Saosećanje je ključ za smislen život
Studija univerziteta Emory potvrdila je kako jedan oblik budističke meditacije saosećanja podstiče sposobnost empatije u ljudima. Njenim praktikovanjem povećava se sposobnost iščitavanja emocija drugih iz njihovog izraza lica. Tako se podstiču pozitivne emocije u čoveku koje povoljno deluju na njegovo psihičko i fizičko zdravlje.

Prihvatanje onoga što ne možemo da promenimo smanjuje patnju
Univerzitet Deakin u Australiji radio je istraživanje na penzionisanim ispitanicima koji su živeli u domovima jer ne mogu da funkcionišu bez asistencije drugih. Oni ispitanici koji su se suočili s neizbežnim i prihvatili gubitak samostalnosti pokazali su znatno veće životno zadovoljstvo. Zaključili su kako je adaptacija i aktivno prihvatanje onoga što se ne može promeniti ključno za njihovu dobrobit.
Sve što nam treba je ljubav
Vrednost ljubavi u zdravom i veselom životu niko ne može opovrgnuti. Istraživači s Harvarda to su i potvrdili. Harvard Grant Study koju je vodio psihijatar George Vlliant potvrdila je kako je okosnica veselog života zdrava ljubavna veza. Objasnio je kako postoje dva nivoa sreće, jedan je ljubav a drugi je pronalazak načina života koji neće ljubav gurnuti na stranu.

slika:www.calderdale.gov.uk,doznajemo.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno