Alternativna medicina
24.02.2014.

Sve čari krastavca – podmladite se salatom!

Sigurni smo da i sami znate da je jedan od ključnih faktora za mladalački i vitalan izgled i kože i skoe upravo hidratacija. Ukoliko se vama, kao i mnogim zauzetim roditeljima ili poslovnim ženama, dešava da se ne setite da popijete 6 čaša vode dnevno, predlažemo da to nadoknadite ukusnom salatom!

Naime, krastavac sadrži čak 90% vode u sebi, tako da vam salata bogata ovim povrćem može pomoći u dodatnom hidriranju organizma, a istovremeno igra ulogu dijetalnog ručka pošto sadrži veoma mali broj kalorija.

Još jedna bitna krakteristika blagotvornog krastavca jeste što vam pomaže da se oslobodite toksina iz tela, i kao "brisko" proteruje nečistoće iz organizma upavo zahvaljujući visokom procentu vode koju sadrži, i baš zbog toga bi osobe koje imaju problema sa peskom ili kamenom u bubregu trebalo što čećšće da jedu krastavac.

Ovo povrće je bogato vitaminima A, B i C, kao i kalijumom i magnezijumom, što znači da će dodatno ojačati vaš imunitet, a promene će biti vidljive i spolja jer će koža lica izgledati sjajnije i vitalnije.

I to nije sve!

Deluje pozitivno na regulaciju krvnog pritiska, snižava nivo holesterola, a u soku krastavca se nalazi i hormon koji pomaže pankreasu pri proizvodnji insulina.

Salata sa krastavcima i avokadom

-1krastavac (iseckan na kružiće)
-1/2 avokada (iseckan na kockice)
- 1 sitno iseckan čen belog luka (može i pola ako vas muči)
- 1 struk mladog crnog luka (sitno seckanog)
- so i biber po ukusu
- zakiseliti po ukusu sokom limuna ili limete
- krutoni od hleba po ukusu ili komadići feta sira

Pomešajte sve sastojke osim krutona i ostavite  da odstoji frižideru 30-ak minuta pre jela.

Predjelo sa krastavcem (mere za 16 rolnica)

- 200g mrvljenog feta sira
- Nekoliko kašika grčkog jogurta
- 2 supene kašike sušenih paradajiza, sitno seckanih
- 2 supene kašike sitno seckanih crnih maslina
- 1 supena kašika svežeg origana ili mirođije, sitno seckano
- 2 supene kašike limunovog soka
- 2 krastavca isečena po dužini na tanke šnitove

Pomešati sve sastojke u jednoj činiji za fil, a zatim mazati po sredini šnita od krastavca u željenoj debljini. Rolnice pričvrstiti čačkalicama.


Fotografije: http://ascensionkitchen.com; http://pichip.info; http://www.closetcooking.com;

 

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno