Alternativna medicina
18.08.2016.

10 koraka do bezbolnog polaska u vrtić

Polazak u jaslice ili vrtić je važna promena za dete, ali i za celu porodicu. Zbog toga je veoma bitno da svom mališanu pomognete da što bezbolnije prebrodi odvajanje i privikne se na novu sredinu.

Kako je ovo period u kojem se dete prvi put odvaja od roditelja i susreće nepoznate ljude u nepoznatoj sredini, mnogo je razloga za nesigurnost. Zato je veoma važno da detetovi prvi kontakti u vrtiću budu ispunjeni pažnjom, toplinom i međusobnim uvažavanjem jer to kod deteta podstiče osećaj sigurnosti.

U periodu prilagođavanja, roditelj bi trebalo da odvoji deo vremena tokom kojeg će se u potpunosti posvetiti detetu. Kako bi se što lakše, brže i bezbolnije prilagodilo na nove uslove u početnom razdoblju prilagođavanja, dete bi trebalo u vrtiću da boravi kraće (do sat vremena), a kasnije se, u skladu sa njegovim reakcijama, vreme postepeno produžava.

Kako pripremiti dete za polazak u vrtić:

1. Pokažite vašem mališanu da ste ponosni što je dovoljno velik da može da krene u jaslice ili vrtić, i tamo bude bez vas.
2. Prikažite mu vrtić na pozitivan način. Pričajte mu o vrtiću kao zanimljivom i zabavnom mestu gde će se igrati i upoznati nove prijatelje. Pričajte pozitivno i optimistično, ali realno. I sarađujte sa vaspitačima.
3. Dovedite dete u vrtić i pre nego što počne s privikavanjem, pokažite mu kako vrtić izgleda. Neka vidi kako se deca tu igraju.
4. Učite dete da se samostalno hrani, oblači, održava higijenu i dajte mu mogućnost izbora.
5. Učite ga da sarađuje, posprema i deli stvari sa drugima. Zajednički obavljajte neke poslove.


6. Ako nemate čvrstu strukturu i porodični raspored, počnite da uvodite organizaciju u detetov život: odredite vreme kada se jede, kada se čita, priča, kada se igra, kada se spava.
7. Omogućite detetu druženje s drugom decom. Uključite ga u igru i druženje s vršnjacima, organizujte druženje s njima…
8. Ne odustajte. Čak i kada vam se učini nemogućom misijom da se vaše dete prilagodi na vrtić, ne odustajte. Biće puno suza i ubeđivanja, i sigurno će biti teško i njima i vama.
9. U slučaju da problemi adaptacije traju duže od 3-4 nedelje obratite se stručnoj službi vrtića za pomoć, pogotovo ako dete i nakon tog vremena odbija da jede ili spava, ili primetite promene u njegovom ponašanju koje vas zabrinjavaju.
10. Pre polaska u vrtić dete mora da obavi lekarski pregled, koji podrazumeva kompletan sistematski pregled kod pedijatra.

Immunokind za lakšu adaptaciju
Mogućnost da dete dođe u dodir sa virusima, uzročnicima oboljenja, veća je pri polasku u vrtić, ali je osetljivost na njih i učestalost tih oboljenja ipak individualna karakteristika deteta.

Činjenica je da dete ulaskom u kolektiv iz jedne uslovno zastićene sredine ulazi u sredinu u kojoj se međusobni kontakti sa vršnjacima, ali i sa odraslima, intenziviraju.

Uz sve mere bazične prevencije, dete mora da se adaptira na mikrofloru kolektiva. Nekada deca reaguju češćim respiratornim infekcijama.

Na sreću, tu je Immunokind - kompleksni homeopatski lek koji je specijalno dizajniran da jača imuni sistem dece koja imaju česte infekcije disajnih puteva, nosa i sinusa, grla i uha. Upravo je ovaj homeopatski lek idealan saveznik za lakšu adaptaciju na vrtić.

Više informacija o proizvodu možete videti OVDE. 

foto: onaportal.com, novakdjokovicfoundation.org

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

24.
Sep
2021
Alternativna medicina
11.
Aug
2021
Alternativna medicina